Teodor Lazăr: „Bugetul pentru Educaţie, dovada clară că „România Educată” e doar un slogan prezidenţial mincinos”

Politica nationala

Bugetul pentru Educaţie pe 2022 e dovada clară că ‘România Educată’ e doar un slogan prezidenţial mincinos şi nu o politică publică, susţine deputatul USR Teodor Lazăr, nemulţumit de procentul din PIB alocat Educaţiei.

„Guvernul României a alocat pentru Educaţie doar un ruşinos 2.28% din PIB, aceasta fiind cea mai mică alocare bugetară raportată la PIB din ultimii ani.

Ironic sau nu, alocarea minimă record are loc chiar în anul în care administraţia de la Palatul Victoria este rodul visului preşedintelui de la Grivco, cel care de peste 7 ani nu pierde nicio ocazie să ne vorbească despre «România educată». Din păcate însă, vedem cu toţii că «România Educată» este doar un simplu slogan de campanie, cu care preşedintele ne-a păcălit, «pas cu pas», şi că în realitate viitorul României nu se află pe agenda preşedintelui”, a afirmat Teodor Lazăr, într-un comunicat de presă.

Totodată, deputatul aminteşte că preşedintelui Iohannis i-au foşti necesari 7 ani pentru a produce documentul «România educată».

„În realitate, dincolo de numele pompos ales de preşedinte, textul nu ne oferă decât banalităţi şi nicio soluţie la criza sistemului de educaţie românesc. Tinerii care finalizează astăzi 12 clase, sau chiar studii universitare, sunt total nepregătiţi pentru piaţa muncii. În majoritatea covârşitoare a cazurilor tinerii sunt pregătiţi la primul loc de muncă, pentru că şcoala românească a eşuat în a-i forma pentru lumea reală. În al doilea rând, sistemul universitar românesc este în continuare afectat de problema plagiatelor. În loc să rezolve această problemă, preşedintele l-a impus în fruntea ministerului pe fostul ministru al Educaţiei din guvernul Ponta, cel mai celebru plagiator al României”, menţionează Lazăr.

Deputatul USR mai susţine că doar liberalizarea sistemului de educaţie poate produce o schimbare reală.

„Sistemul de educaţie este greu de reformat pentru că lipseşte atât voinţa politică cât şi voinţa majorităţii celor din interiorul sistemului. De aceea, singura soluţie pentru o reformă reală o reprezintă introducerea voucherelor pentru Educaţie şi liberalizarea sistemului de Învăţământ, aşa cum s-a dorit în urmă cu aproape un deceniu, când ministerul era condus de persoane onorabile precum Miclea şi Funeriu. Voucherele pentru educaţie trebuie acordate elevilor încă de la clasa pregătitoare, astfel încât elevii să aleagă încă de atunci între o şcoală privată şi una de stat. Păstrarea actualului sistem etatist se opune practic principiului banii (finanţarea) urmează elevul. A păstra acest sistem înseamnă a transmite mesajul că sistemul e mai important decât elevul”, încheie Teodor Lazăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *