Ce spune ministrul Rafila despre cât de util mai este certificatul verde?

Sanatate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat duminică seara, la Antena 3, despre cum au evoluat lucrurile în România în privinţa condiţionării prezenţei la locul de muncă printr-un certificat COVID. Rafila a afirmat, cu acest prilej, că dacă proiectul privind certificatul COVID ar fi aprobat săptămâna viitoare şi se va da un termen de introducere de trei-patru săptămâni, România se va apropia de descreşterea cazurilor.

„Adevărul cronologic este următorul: în luna octombrie, în plin val pandemic 4, PNL şi UDMR au depus un proiect de lege în Parlament care se referea la utilizarea unui astfel de instrument exclusiv pentru personalul medical, cu o precizare cu care eu nu am fost de acord legat de desfacerea contractului de muncă în cazul personalului medical care nu se conforma. Noi am zis că trebuie să existe măcar o soluţie temporară legată de oferirea unor teste. […] Proiectul a fost respins la Senat. La Cameră a ajuns în varianta iniţială care se referea exclusiv la personalul medical, a primit 42 de pagini de amendamente. Nu a mai intrat în dezbaterea comisiei, respectiv a plenului şi atunci valul 4 s-a terminat, a scăzut interesul pentru acest subiect.

Am lucrat împreună cu colegi din INSP la un proiect care avea o altă abordare, în trepte, care ţine cont de creşterea incidenţei. Utilizarea certificatului pentru o perioadă determinată. Un lucru prevăzut în proiect – era acoperită o perioadă de 6 săptămâni de teste gratuite pentru cei care nu doreau să se vaccineze. Era o soluţie care avea un impact pe sănătatea publică pe o perioadă de timp cât era valul pandemic. […] Nu a ajuns în dezbaterea Parlamentului pentru că exista un alt proiect pe aceeaşi temă”, a declarat oficialul citat de Agerpres.

Întrebat dacă mai este folositor un asemenea proiect, medicul a răspuns: „Dacă el este aprobat săptămâna viitoare, să spunem dacă avem multă imaginaţie, şi se dă un termen de introducere de 2-3-4 săptămâni, ne apropiem de descreşterea cazurilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *