Iohannis, despre intrarea României în Spaţiul Schengen: E deosebit de importantă finalizarea aderării

Politica nationala

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, că finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este un obiectiv “deosebit de important”. În plus, Iohannis a transmis că ţara noastră va continua să contribuie la asigurarea unui astfel de spaţiu “sigur şi eficient”.

„Un Spaţiu Schengen pe deplin integrat este esenţial pentru consolidarea pieţei interne. România contribuie deja şi rămâne angajată să contribuie în continuare la un Spaţiu Schengen sigur şi eficient. Este deosebit de importantă, din acest punct de vedere, finalizarea aderării României la acest spaţiu.

Finalizarea monitorizării României prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe baza progreselor în sfera independenţei şi a eficienţei sistemului judiciar românesc este o altă prioritate majoră. Autorităţile române sunt pe deplin angajate în acest sens”, a precizat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

De asemenea, Iohannis a mai afirmat că anul 2022 are o rezonanţă specială, în condiţiile în care, la data de 1 ianuarie, s-au împlinit 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană:

„“În această perioadă, România s-a schimbat fundamental – o confirmare categorică a puterii transformatoare a proiectului european. Respectarea şi promovarea valorilor europene – democraţie, stat de drept, drepturi fundamentale, economia de piaţă – definesc astăzi România.

Suntem angajaţi în continuare, ferm, în eforturile de întărire a Uniunii. Această abordare rămâne baza progresului şi prosperităţii României şi beneficiază de sprijinul clar al majorităţii cetăţenilor noştri, reieşit şi din dezbaterile în cadrul Conferinţei privind Viitorul Europei. Provocările actuale au reconfirmat nevoia de acţiune europeană coordonată şi solidară.

În primul rând, coordonarea pentru ieşirea din această pandemie şi consolidarea Uniunii Sănătăţii pentru a răspunde unor provocări viitoare. Această criză ne-a arătat că este nevoie de eforturi susţinute pentru a consolida capacitatea de reacţie şi de a avea instrumentele necesare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *