Gheorghiță: „Renunțarea la masca de protecție va fi ULTIMA relaxare de pe listă”

Sanatate

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre etapele unei posibile relaxări a restricțiilor după valul cinci al pandemiei, în contextul în care ministrul Sănătății a anunțat că, până la sfârșitul lunii martie, românii vor scăpa de o parte dintre măsurile restrictive actuale. În urma anunțului transmis de medicul militar, mulți români vor avea atât motive de bucurie, cât și de tristețe, căci ultima restricție la care se va renunța nu va fi pe placul multor persoane.

Gheorghiță a fost întrebat despre posibilele relaxări care ar putea avea loc începând cu luna martie, atunci când efectele valului cinci ar fi mult mai mici, iar numărul infectărilor vor fi în scădere.

Potrivit acestuia, relaxările se vor lua în funcție de contextul epidemiologic, însă, primele măsuri la care s-ar putea renunța sunt acelea legate de numărul limitat al persoanelor care pot participa la diferite evenimente desfășurate în spații închise. Ulterior, în România s-ar putea renunța la obligativitatea prezentării dovezilor legate de vaccinare, testare sau trecere prin boală, iar ultima pe listă este renunțarea la masca de protecție.

„Perioada de foc ar putea fi în intervalul 10-15 februarie”

„Aș putea să fiu mai sigur la ce vom renunța ultima oară, la purtarea măștilor de protecție. Este ultima barieră la care foarte probabil se va renunța. Dacă stau să mă gândesc la faptul că vom intra în această perioadă postpandemică sau de endemie, probabil că se vor schimba acei indicatori de la care procentul de persoane care participă la anumite evenimente în spații închise sau chiar deschise – evenimente cu număr mare de persoane – va fi modificat.

Probabil că la un moment dat se va renunța și la obligativitatea prezentării unui test negativ sau a unui certificat de vaccinare sau a unuia de trecere prin boală. Cred că toate aceste lucruri în viitor vor fi modificate și, repet, se va modifica această această abordare din punct de vedere al controlului epidemiologic”, a dezvăluit Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

În urmă cu câteva zile, Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă privind momentul în care se va atinge vârful valului cinci. Acesta a menționat că perioada de foc ar putea fi în intervalul 10-15 februarie, urmând ca după aceea, numărul infectărilor să înceapă să scadă. Ministrul Sănătății a oferit câteva informații legate de o posibilă relaxare a restricțiilor, în funcție de evoluția acestui val.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *