Vaccinații vor primi vouchere de 100 de lei și în 2022. Vor fi emise exclusiv pe card

Sanatate

Persoanele vaccinate cu schema inițială împotriva COVID-19 (primele două doze Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca sau doza unică Johnson&Johnson) vor primi vouchere în valoare de 100 de lei  și în 2022, chiar dacă Alexandru Rafila admitea, în luna decembrie, că ia în calcul renunțarea la acest stimulent. Ele nu vor mai fi însă emise pe hârtie, ca până acum, ci doar pe card, începând din luna februarie.

Voucherele în valoare de 100 de lei se acordă persoanelor care se vaccinează cu schema inițială (primele două doze Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca sau doza unică Johnson&Johnson), nu și pentru doza booster (doza 3). Ele nu pot fi acordate persoanelor care s-au vaccinat mai devreme de 3 septembrie 2021, data publicării OUG ce a introdus acordarea acestor vouchere.

În luna decembrie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirma, într-o întâlnire cu medicii de familie, că se gândește să nu mai prelungească acordarea tichetelor după 1 ianuarie 2022. El confirma, ulterior, informația pentru HotNews.ro, motivând că „stimulentele financiare nu mai produc efecte”:

„Am avut discuții cu reprezentanții medicilor de familie privind măsurile care trebuie luate urgent în această perioadă pentru creșterea acoperirii vaccinale și testării, evaluării și tratamentului pacientilor COVID în ambulator. A fost o discuție care s-a referit la necesitatea plății restanțelor pentru serviciile de vaccinare către medicii de familie și despre scăderea interesului pentru vaccinare, în ciuda acordării voucherelor de 100 de lei.

„Pacienții nu le primesc în momentul în care se vaccinează”

Probabil trebuie căutate alte soluții care să impulsioneze vaccinarea, dacă stimulentele financiare nu mai produc efecte. Discuția a fost informală și nu a presupus luarea unor decizii”, declara în luna decembrie ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru HotNews.ro.

După declarațiile din luna decembrie ale ministrului Sănătății, printre medicii de familie, spre exemplu, care distribuie și ei aceste tichete, a domnit confuzia, mulți fiind întrebați de pacienții care se vaccinează dacă aceste vouchere se mai acordă și anul acesta și neștiind ce să le răspundă – mai ales că voucherele se acordă de multe ori cu întâziere de câteva luni din lipsa banilor, iar pacienții nu le primesc în momentul în care se vaccinează, ci revin după ele la cabinet sau la centrul de vaccinare în următoarele luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *