Iohannis salută decizia SUA de a trimite efective de soldaţi în România: „O demonstraţie fără echivoc a solidarităţii”

Politica nationala

Preşedintele Iohannis a reacţionat după anunţul de astăzi al Statelor Unite ale Americii referitor la desfăşurarea, în România, a unui Batalion de tip Stryker cu 1.000 de militari americani începând cu această lună. Şeful statului a salutat decizia SUA apreciind-o drept o „demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principalul partener strategic al României”.

Redăm comunicatul Administraţiei Prezidenţiale pe acest subiect.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, salută anunţul de astăzi al Statelor Unite ale Americii referitor la desfăşurarea, în România, a unui Batalion de tip Stryker cu 1.000 de militari americani care va fi prezent în ţara noastră începând cu această lună. Acest anunţ concretizează decizia făcută publică deja de Preşedintele Statelor Unite, Joseph R. Biden, în luna ianuarie 2022.

Această contribuţie semnificativă reprezintă o demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principalul partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării şi apărării pe Flancului Estic al NATO, inclusiv în România, ca răspuns la actualele evoluţii îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică. Preşedintele României subliniază că decizia are o semnificaţie deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care securitatea regiunii Mării Negre face parte integrantă.

Desfăşurarea în România a efectivelor Statelor Unite ale Americii în cursul acestei luni demonstrează totodată angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic. Această decizie vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante şi poziţionării active şi consecvente ale ţării noastre, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, precum şi în relaţia directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar şi coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Decizia SUA dovedeşte soliditatea Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Statele Unite şi este în consonanţă cu hotărârea NATO, în ansamblu, de a întreprinde toate acţiunile necesare menite să sporească apărarea statelor aliate şi să crească securitatea la Marea Neagră.

Preşedintele Klaus Iohannis îşi exprimă, de asemenea, speranţa că această decizie va avea şi un rol important de descurajare a oricăror evoluţii negative de securitate în regiune, în actualul context securitar, că va fi urmată şi de alte demersuri în acelaşi sens în context aliat, precum şi că dialogul diplomatic va continua şi că vor fi identificate soluţii viabile pentru situaţia actuală de securitate.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *