SONDAJ: 65,7% dintre români cred că pandemia a fost provocată de elite globale pentru a controla populaţia lumii

Politica nationala

Aproape două treimi dintre români (65.7%) consideră că pandemia de Covid a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populaţiei lumii, iar aproximativ 28,5% cred că există un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare, arată un nou sondaj de opinie realizat de INSCOP Research.

Doar sub o treime dintre respondenţi (28.4%) consideră că pandemia a apărut în mod natural, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte pandemii din istoria omenirii.

Potrivit datelor obţinute, 54,7% dintre români consideră că în ultimele luni au fost expuşi la ştiri false sau dezinformări în foarte mare şi mare măsură (faţă de 55,6% în septembrie 2021, 50,1% în iunie 2021 şi 55% în martie 2021), iar 41,8% că au fost expuşi în mică măsură, foarte mică măsură sau deloc.

În ceea ce priveşte sursa dezinformării, 27,3% dintre români cred că Rusia este principala sursă a acţiunilor de propagandă, a dezinformărilor şi ştirilor false din România. Uniunea Europeană este văzută drept principala sursă a acţiunilor de propagandă, dezinformărilor şi ştirilor false în România de către 17% dintre respondenţi, la mică distanţă de China cu 17,7%. Urmează Ungaria cu 5,4%, SUA cu 4,9% şi Germania cu 3,8%.

Dan Andronache, vicepreşedinte True Story Project, a declarat că percepţia dimensiunii conspirative a controlului global este mai puternică în rândul segmentului de populaţie cu studii primare şi venituri scăzute din mediul rural. Totuşi, a continuat Andronache, în mod aparent paradoxal, când vine vorba de subiectul cauzei pandemiei Covid, ponderea populaţiei care crede în acest scenariu al implicării “elitelor globale” se extinde nu numai în rândul celor din urban cu studii medii ci şi în rândul populaţiei cu studii superioare şi venituri ridicate.

“Acest fapt subliniază posibila fragilitate pe palierul emoţional cauzată de abundenţa expunerii la ştirile false, de un sistem de evaluare raţională mai puţin structurat la acest context şi de ponderea mai ridicată a dimensiunii magice în mentalul colectiv autohton faţă de a altor naţiuni”, a adăugat Andronache.

La rândul său, Remus Ştefureac, preşedinte Strategic Thinking Group, a precizat următoarele cu privire la rezultatele sondajului:

“În ceea ce priveşte vulnerabilitatea românilor în faţa dezinformărilor, remarcăm răspunsurile îngrijorătoare cu privire la două tipuri de conspiraţii larg circulate în ultimii doi ani. Astfel, puţin peste un sfert dintre români cred că există un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare, iar aproape două treimi cred că pandemia a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populaţiei lumii. Această ultimă cifră nu reflectă o negare a pandemiei şi a efectelor sale grave, ci tentaţia unei foarte mari părţi a populaţiei pentru interpretări conspiraţioniste, alimentată în timp de dezinformări, ştiri false, unele răspândite chiar de către diverse voci influente din România sau din lume, în dauna explicaţiilor rezonabile, acceptate de comunitatea ştiinţifică cu privire la cauzele naturale ale apariţiei virusului COVID19”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *