Bogdan Aurescu: „Nu există niciun pericol ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Federaţia Rusă în acest moment”

Politica nationala

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, susţine că nu există niciun pericol ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Federaţia Rusă în acest moment şi că nu este cazul ca românii să se alarmeze.

„Nu e cazul să existe cetăţeni români care să fie alarmaţi că vom fi târâţi într-un război în vecinătatea noastră”, a declarat Aurescu, la Prima Tv, citat de hotnews.

Şeful diplomaţiei române a mai precizat că, în cazul unei acţiuni militare a Rusiei în Ucraina, „există un răspuns care va fi dat Federaţiei Ruse”.

„Ne-am pregătit deja pentru acest răspuns şi el va fi în termeni în care eu sper că Federaţia Rusă trebuie să fie conştientă că nu-şi doreşte un astfel de răspuns. Este vorba de un răspuns din partea NATO pe de o parte, printr-o consolidare proporţională, dar consistentă a flancului estic, pe de altă parte răspunsul este reprezentat de o reacţie a Uniunii Europene printr-un pachet foarte robust, foarte substanţial de sancţiuni”, a punctat ministrul de Externe.

Potrivit lui Aurescu, sancţiunile avute în vedere sunt „cu caracter economic, care ating domeniul financiar şi comercial, sancţiuni individuale cu privire la persoane care sunt implicate în lanţul de luare a deciziilor”.

Pachetul este „extrem de substanţial” şi „va produce consecinţe masive şi costuri severe Federaţiei Ruse”, a subliniat Aurescu.

„Nu există niciun pericol ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Federaţia Rusă în acest moment ca urmare a unor eventuale evoluţii în vecinătate”, a reiterat ministrul de Externe.

Nu în ultimul rând, Aurescu a ţinut să precizeze că în acest moment există o umbrelă de securitate extrem de puternică, care oferă toate garanţiile posibile pentru securitatea şi stabilitatea României şi a cetăţenilor săi, şi anume apartenenţa la NATO, la care se adaugă Parteneriatul strategic foarte puternic cu Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *