Când vor putea călători românii fără viză în SUA? Ambasadorul Andrei Muraru: „Facem eforturi în acest sens”

Politica externa

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a anunţat sâmbătă, într-un interviu la Digi24, că România vrea să schimbe strategia pentru a fi inclusă în Visa Waiver, programul american ce permite călătoriile fără viză în Statele Unite, demarând o campanie de conştientizare a publicului astfel încât numărul celor respinşi să se reducă.

Muraru a adăugat că, în acest context, România aşteaptă pe de o parte de la autorităţile americane o „foaie de parcurs”, iar de la cele române, resurse alocate acestor demersuri.

„Nu există niciun stat care să fi fost inclus în programul Visa Waiver de la o rată de respingere a vizelor de 10 la sută, aşa cum suntem noi acum, la sub 3 la sută într-un an fiscal, aşa cum cere legislaţia americană”, a explicat Andrei Muraru.

Diplomatul român susţine că este un proces „foarte complex”, dar pe de altă parte, se arată optimist exprimându-şi speranţa că roadele acestei campanii să poată fi culese deja începând de prin anii 2024-2025.

„Ceea ce pot să vă spun este că facem eforturi foarte susţinute în acest sens şi acest lucru se va vedea în perioada următoare. Avem o strategie foarte robustă pe care o punem în aplicare cât de curând, o campanie publică în România, şi ceea ce am solicitat de la autorităţile americane – şi în această direcţie merg discuţiile – este să avem un roadmap, o foaie de parcurs, şi să scădem cât se poate de mult (rata de refuz a vizelor – n.r.), în fiecare an, astfel încât în 3 ani, de exemplu, sau în 4 ani, să spunem – 2024, am spus eu, poate să fie 2023 sau 2025, asta depinde din momentul în care avem această foaie de parcurs şi în acel moment vom şti foarte clar. Există aceste discuţii, pregătim toate aceste documente şi când va exista această campanie, în mod evident, că reprezentanţii mass-media vor fi invitaţi pentru discuţii foarte aplicate”, a declarat Andrei Muraru.

Programul Visa Waiver

Ambasadorul român în SUA a explicat ce presupune Programul Visa Waiver. Potrivit acestuia, actuala legislaţie americană referitoare la programul Visa Waiver datează din 1986 şi prevede, printre altele, ca rata de respingere a vizelor să fie sub 3 la sută într-un an fiscal. Cu alte cuvinte, într-un an fiscal, dintre toţi cetăţenii unui stat candidat care solicită viză pentru Statele Unite mai puţin de 3 la sută să fie refuzaţi.

Autorităţile americane refuză viza din diverse motive – dacă de exemplu persoana respectivă a depăşit durata de şedere în cazul unei vize deţinute anterior, dacă prezintă documente neconforme, dacă a desfăşurat activităţi ilicite, precum traficul de droguri etc.

În prezent, programul Visa Waiver, administrat de Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) în colaborare cu Departamentul de Stat, permite cetăţenilor din 40 de ţări să călătorească în Statele Unite pentru afaceri sau turism, pentru şederi de până la 90 de zile, fără viză. În schimb, aceste 40 de ţări trebuie să permită cetăţenilor şi rezidenţilor SUA să călătorească în ţările lor pentru o perioadă similară fără viză, în scopuri turistice sau de afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *