SURSE. Războiul în USR. Ce s-a decis în ultima şedinţă a partidului? Mâine s-ar putea „rupe pisica”

Politica nationala

În şedinţa extraordinară a conducerii USR de astăzi, şedinţă convocată de echipa Barna pentru a le demonstra membrilor USR PLUS că Cioloş a pronunţat cuvântul „demisie”, s-a votat în unanimitate publicarea înregistrării video a şedinţei în care Cioloş şi-a avertizat colegii din tabăra Barna că dacă programul lui de reforme interne nu va fi votat, va demisiona. Înregistrarea video urmează să fie făcută publică pentru toţi membrii formaţiunii, potrivit Epoch Times.

Pe ordinea de zi a mai fost un punct, introdus la solicitarea lui Cioloş, care a cerut publicarea în genere a şedinţelor Biroului Naţional, atât a celor trecute cât şi în viitor. Prin publice se înţelege ca acestea să fie accesibile tutor membrilor formaţiunii iar şedinţele să fie anunţate în prealabil astfel încât membrii să ştie de ele.

Potrivit informaţiilor citate, au fost mai multe discuţii pe această tema legate de ce se poate face public şi ce nu, pentru că au fost şi şedinţe în care s-au dezbătut elemente de strategie politică, plus opinii exprimate mult prea informal şi simplificator şi care ar putea fi percepute greşit de cei ce nu cunosc contextul discuţiilor.

S-a mai invit o chestiune legată de GDPR, respectiv faptul că invitaţii la şedinţe, colegi care au făcut prezentări, sau interviuri de propuneri politice, de persoane, ar trebui să îşi dea acordul. Potrivit surselor, această discuţie a rămas în coadă de peşte şi tot în coadă de peşte a rămas şi cea legată de distincţia dintre procese verbale şi minute.

În ceea ce priveşte şedinţa de mâine, în care s-ar putea „rupe pisica” în partid, s-a decis ca la ea să poată participa online, pe zoom, toţi membrii care îşi doresc, în limita a 500 de persoane.

Reamintim că la şedinţa de mâine ar urma să se supună la vot programul de preşedinte al lui Cioloş, mai exact propunerile de reforme interne care, dacă ar fi adoptate, ar obliga echipa Barna să cedeze o parte de putere din partid. În prezent, puterea decizională în USR este deţinută de Barna şi apropiaţii săi, Cioloş fiind transformat într-un preşedinte decorativ. Şi, în timp ce Cioloş nu poate mişca nimic în partid, membrii PLUS sunt excluşi pe capete de fidelii lui Barna din filiale, astfel încât Team Barna să poată controla decizia pe toate palierele în USR.

Dacian Cioloş a propus ca şedinţa să fie publică, din moment ce membrii tot solicită asta.

Reamitim că Cioloş a reiterat astăzi, înainte de şedinţa de BN, printr-o postare pe un grup intern al partidului, că va renunţa la mandatul de preşedinte al USR dacă reformele propuse de el şi principiile pe care le susţine nu vor fi susţinute de Biroul Naţional al USR şi că va rămâne simplu membru de partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *