Când ar putea fi ridicate restricțiile în România? Mesajul premierului Ciucă

Politica nationala

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că deşi nu doreşte să se antepronunţe cu privire la ridicarea restricţiilor impuse în contextul pandemic actual, ultimele cifrele privind numărul cazurilor noi de infectări sunt „încurajatoare”, astfel că după 15 februarie se va lua în discuţie acest subiect. Ciucă precizează însă că totul depinde de evoluţia infectărilor.

Întrebat într-un interviu acordat postului Antena 3, dacă în această primăvara vom scăpa de restricţiile impuse de gestionarea pandemiei de COVID-19, astfel încât şi economia să poată intra într-un ritm mai alert, liderul de la Palatul Victoria a răspuns:

Avem nevoie ca economia să poată să îşi revină şi să îşi revină cât mai curând posibil. Am avut şi avem discuţii la nivelul Ministerului Sănătăţii. Cu domnul ministru Rafila şi echipa dânsului ne întâlnim şi în cursul săptămânii şi în weekend, facem analizele necesare pe datele concrete. Ceea ce vă pot spune în momentul de faţă este faptul că începând de vinerea trecută, sâmbăta trecută, cifrele sunt încurajatoare. Am început să scădem cu 2.000 – 3.000 de infectări pe zi, chiar şi astăzi – ne raportăm la datele de cu o săptămână în urmă – astăzi numărul de infectări este mai mic decât marţea trecută. Folosim ziua de marţi, pentru că în weekend, testările nu sunt la fel, oamenii ezită să meargă la centrele de evaluare şi diagnostic. […] Nu vreau să mă antepronunţ. Am discutat cu domnul ministru Rafila şi dânsul a spus că după 15 februarie, în funcţie de datele pe care le vom avea atunci, în evoluţia aceasta a infectărilor, vom putea să discutăm despre măsurile care pot fi luate la nivelul Guvernului”.

Şeful executivului a adăugat că toate aceste decizii “trebuie să se îndrepte către creşterea economică”.

Vă spuneam la început că discutând cu o parte dintre antreprenorii români, cu oamenii din bussiness-ul românesc, am reuşit să desluşesc foarte multă voinţă şi foarte mult entuziasm şi foarte multă disponibilitate la dialog, astfel încât împreună să putem să găsim soluţii pentru a produce, pentru a avea şi noi mândria şi satisfacţia că reuşim să aducem pe piaţă produse româneşti, că vom reuşi să găsim în magazine produse alimentare româneşti, că vom putea să cumpărăm diverse produse care sunt produse în România.

Mi-a plăcut foarte mult iniţiativa de a aloca o sumă de aproximativ 500 de milioane de euro pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea industriei de microcipuri în România. Cred că nu am pierdut dorinţa şi mândria şi nivelul de ambiţie de a putea să avem produse româneşti. Cred că dacă reuşim să stimulăm tot ceea ce înseamnă partea aceasta de mândrie naţională, vom avea mai multă participare şi mai multă implicare atât din partea investitorilor, cât şi din partea cetăţenilor”, a adăugat Nicolae Ciucă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *