Cioloş, despre ascensiunea AUR: „Iohannis a preferat alianţa „contra firii”. O dezamăgire de care profită un partid pro-rus”

Politica nationala

Fostul preşedinte USR Dacian Cioloş a declarat joi, într-un interviu acordat Epoch Times România, că ascensiunea AUR pe scena politică ar fi rezultatul unei mari dezamăgiri existente în societatea românească. În plus, Cioloş le reproşează celor din AUR că singura soluţie prezentată de ei este cea a “pumnului”.

Potrivit lui Cioloş, această dezamăgire a fost alimentată, printre altele, de neîndeplinirea aşteptărilor pe care românii le-au avut în privinţa USR sau de decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a susţine “alianţa contra firii” [PSD-PNL-UDMR] pentru a “elimina orice risc de suspendare”.

De asemenea, Cioloş a afirmat că partidul condus de George Simion şi Claudiu Târziu este unul “extremist, naţionalist, pro-rus şi anti-european”, adăugând că, indiferent de declaraţiile AUR în Parlament sau mass media, “modul lor de acţiune nu are nimic de a face cu valorile europene”.

„Pe de altă parte, criza pandemiei şi apoi criza energiei a creat acel val de emoţie şi mai mare în societate, pe care a surfat şi surfează în continuare AUR, fără să prezinte alternativa”, a precizat Cioloş.

Totodată, liderul USR consideră că AUR a folosit nemulţumirile românilor pentru a acumula capital electoral şi că, prin acţiunile sale violente şi agresive [precum agresarea fizică a ministrului Energiei în Parlament – n.r.], contribuie la adâncirea conflictului din societate.

Mesajul lui Cioloș pentru votanții USR

„Mesajul pe care îl transmit votanţilor este că am sentimentul că încă putem recupera în interiorul partidului o credibilitate şi o motivaţie internă, dincolo de declaraţii mai mult sau mai puţin pompoase, prin decizii care să fie luate în interiorul partidului. Sunt conştient că, în paralel, partidul trebuie să facă şi o opoziţie, trebuie să fie prezent pe scena politică credibil, cu mesaje puternice, clare care să contrabalanseze mesajele extremiste care cresc foarte mult. Vedem violenţa, agresiunea, nu doar verbală, dar şi fizică, ceea ce face AUR. Trebuie să arătăm românilor că nu asta înseamnă opoziţie. Agresiunea, violenţa nu fac decât să crească şi mai mult conflictul din societatea românească şi nu de asta avem nevoie. Da, statul trebuie reformat dar cei de la putere abuzează în momentul de faţă de majoritatea puternică pe care o au să îşi rezolve problemele lor de partid, să creeze sinecuri pentru membrii de partid. Vedem că până acum s-au înţeles doar pe împărţirea posturilor, în rest nu avem aproape niciun subiect esenţial pe care să se fi înţeles şi să ia măsuri în interesul cetăţenilor. Opoziţia înseamnă să prezinţi o alternativă. AUR nu prezintă decât alternativa pumnului şi a urletului până acum”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *