Iohannis: „România este foarte bine apărată şi are toate garanţiile de securitate. Niciun român nu trebuie să se teamă”

Politica nationala

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în timpul conferinţei comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, că România este foarte bine apărată şi are toate garanţiile de securitate, şi i-a asigurat pe români că nu au niciun motiv să se teamă în legătură cu tensiunile actuale dintre Rusia şi NATO. În plus, şeful statului a reiterat că scutul de la Deveselu este pur defensiv.

„Actuala criză nu este doar una regională, care se limitează la Ucraina, la Marea Neagră sau la securitatea regională. Această criză afectează securitatea întregului spaţiu euro-atlantic. Vizita dumneavoastră, dnule secretar general, are loc în momentul sosirii în România a celor 1.000 de militari americani din batalionul Striker, cărora le urez şi pe această cale, din partea mea şi a poporului român, bun venit în ţara noastră. Aceste două evenimente sunt o dovadă clară a sprijinului NATO şi al SUA pentru securitatea României şi a cetăţenilor ei, în contextul actual marcat de tensiune şi instabilitate.

România este foarte bine apărată şi are toate garanţiile de securitate. Niciun român nu trebuie să se teamă. Însă trebuie să ştim de unde vine această siguranţă a noastră, ce sunt garanţiile de securitate. În primul rând, forţele noastre armate, care s-au dezvoltat enorm în ultimii ani, sunt foarte bine pregătite şi sunt pregătite pentru orice scenariu. În plus, România este în Alianţa NATO, cea mai puternică alianţă militară din câte au existat în istorie. Pentru a veni în sprijinul nostru, iată că avem aceşti militari pe care i-am salutat astăzi, aici, în baza Mihail Kogălniceanu şi alţii care au venit din state partenere strategice, de la aliaţi, pentru a lucra împreună cu militarii români”, a precizat şeful statului.

De asemenea, Iohannis a afirmat că România este hotărâtă să îşi menţină angajamentele asumate privind alocarea a 2% din PIB pentru modernizarea capabilităţilor militare.

Totodată, preşedintele Iohannis a transmis că NATO este o alianţă pur defensivă, al cărei obiectiv este garantarea securităţii cetăţenilor statelor membre:

„Este evident că NATO este o alianţă pur defensivă. Nu dorim să atacăm pe nimeni, nu dorim să invadăm pe nimeni, dar dorim să garantăm securitatea statelor noastre şi securitatea cetăţenilor noştri. Asta facem!”.

În ceea ce priveşte scutul de la Deveselu, Iohannis a reiterat că acesta este o instalaţie pur defensivă şi nu va fi folosită pentru a ataca pe nimeni:

„[Instalaţia de la Deveselu – n.r. ] nu poate fi folosită pentru a ataca pe nimeni. Această retorică pe care o auzim din când în când este una falsă. Instalaţia de la Deveselu face parte dintr-un cadru mai larg al NATO, un cadru defensiv, de rachete defensive, şi în acest sens nu avem ce să ascundem sau să ne ferim să spunem acest lucru. Încă o dată, România este o ţară sigură”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *