Vladimir Putin avertizează Occidentul lansând rachete hipersonice capabile nuclear

Politica externa

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a aşezat sâmbătă alături de omologul său din Bielorusia, Alexander Lukaşenko, într-un centru de comandă, pentru a supraveghea exerciţiile nucleare strategice la scară largă ale Rusiei. Exerciţiile militare au loc de obicei toamna, dar ele au fost mutate într-un show de forţă îndreptat către NATO. Exerciţiile au inclus teste cu lansarea unei rachete hipersonice Zircon şi a altor rachete balistice cu capacitate nucleară.

„Rusia a lovit sâmbătă ţinte maritime şi terestre cu rachete balistice şi de croazieră, ca parte a exerciţiilor nucleare strategice supravegheate de preşedintele Vladimir Putin şi de omologul său din Bielorusia”, relatează Reuters.

Wall Street Journal, bazat pe surse locale, a detaliat că „o combinaţie de rachete balistice şi de croazieră urma să fie lansată în cadrul manevrelor, care implicau forţele strategice de rachete ale ţării şi flota Mării Negre, a declarat Kremlinul, potrivit canalului de televiziune Zvezda, al Ministerului Apărării.”

„Toate rachetele şi-au atins ţintele, confirmându-şi obiectivele de performanţă”, a declarat Kremlinul într-un comunicat.

„Obiectivul principal al acestor exerciţii este să perfecţionăm performanţa forţelor noastre ofensive strategice, cu scopul de a lansa o lovitură împotriva inamicului”, i-a spus generalul rus Valeri Gherasimov lui Putin în comentarii televizate.

Ministerul rus al Apărării s-a grăbit să publice imagini ale lansărilor, inclusiv a lansării unei rachete balistice de pe un submarin, un „mesaj” clar către Occident că Rusia este gata să acţioneze împotriva oricărei provocări majore a NATO.

Unele dintre lansările de rachete şi manevrele de sâmbătă au fost făcute în Marea Neagră.

În timpul exerciţiilor cu forţa strategică de descurajare, Forţa Aerospaţială a Rusiei a lansat cu succes rachete balistice hipersonice Kinzhal, a raportat biroul de presă al Kremlinului”, a confirmat TASS chiar înainte ca filmarea să fie făcută publică.

„Navele de război şi submarinele flotei de la Marea Neagră şi de Nord au efectuat lansări de rachete de croazieră Kalibr şi o rachetă hipersonică Zirkon împotriva ţintelor navale şi terestre, potrivit declaraţiei ministerului.

Vineri, ministrul Apărării al Ucrainei a afirmat că şansele unui război major între Rusia şi Ucraina rămân „scăzute”, deşi bombardamentele de-a lungul liniei de contact în Donbas se intensifică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *