Rafila: „Am trecut cu bine de acest val. Nu ne punem problema unui val șase în acest moment”

Sanatate

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat, luni, că România a trecut cu bine peste valul cinci al pandemiei și că în acest moment „nu ne punem problema unui val șase”. Ministrul a mai spus că vor fi luate treptat măsuri de relaxare, prima măsură fiind renunțarea la mască în exterior. „Îmi doresc să avem sărbătorile de Paște fără restricții în România”, a mai spus ministrul.

„Cred că în următoarele trei săptămâni putem să discutăm despre revenirea la valori scăzute ale numărului de infectări. În ceea ce privește cazurile de la ATI o primă țintă ar trebui să fie scăderea sub 50% a gradului  de ocupare, adică sub 900 de cazuri la ATI. În următoarele trei săptămâni există probabilitatea să ajungem la un număr de cazuri noi doar cu trei cifre în raportarea zilnică”, spune Rafila.

Ministrul Sănătății a declarat că tulpina omicron devine cvasidominantă în România, pest 95% din secvențieri aratând că îmbolnăvirile sunt cu această tulpină, însă România a trecut cu bine peste acest val pandemic.

„Cred că a fost o bună abordare cea de dezvoltare medicale prespitalicesc și de dublare a testelor. Am trecut cu bine de acest val, a fost o abordare corectă din punct de vedere a sănătății publice care a ținut deschisă școlile, activitatea publică. Nu ne punem problema unui val șase în acest moment. Studiile sunt destul de limitate (n.red. în legătură cu varianta BA2 ) cred că trebuie să vedem mai multe studii”, a declarat ministrul Sănătății.

Despre relaxări, Rafila spune că vor fi luate treptat, iar „o primă măsură va fi legată de renunțarea utilizării măștilor în exterior, mai puțin în spațiile aglomerate”. Ulterior, alte măsuri trebuie să permită reîntoarcerea la o activitate economică normală, a mai declarat ministrul.

„Trebuie făcut echilibrat și ținând cont de ceea ce se întâmplă în spitalele din România. Trebuie să vedem un timp cu funcționează măsurile. Dacă scoți toate măsurile într-o singură etapă există un risc de întoarcere. Eu sper să fie cât mai puține etape și lucrurile să se întâmple cât mai repede.

Întrebat despre momentul în care vor adoptate relaxările, ministrul a precizat: „Și eu îmi doresc să avem sărbătorile de Paște fără restricții în România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *