MOMENT ISTORIC. UE va finanța achiziția și livrarea de arme letale Ucrainei

Politica externa

Uniunea Europeană a luat o decizie instorică, aceea de a începe furnizarea de arme către Ucraina. Este prima dată când UE ia o astfel de decizie, relatează BBC.

Mai multe țări europene au anunțat deja sprijin individual pentru Ucraina, însă duminică seara UE a anunțat că intenționează să înceapă furnizarea de arme letale către Ucraina. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că această decizie marchează un „moment de cotitură”.

„Pentru prima dată, UE va finanța achiziția și livrarea de arme și echipamente către o țară atacată”, a spus ea.

Von der Leyen a anunțat, de asemenea, o serie de noi sancțiuni care vizează Rusia și Belarus și interzicerea utilizării spațiului aerian european de către avioanele rusești.

Comisia va propune statelor membre să folosească linia de finanţare de urgenţă a UE pentru a furniza forţelor ucrainene „arme letale, carburant, echipamente de protecţie şi articole medicale”, punând astfel capăt „tabuului potrivit căruia Uniunea Europeană nu furnizează arme beligeranţilor”, a spus și şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de digi24.ro.

„Ne temem că Rusia nu se va opri în Ucraina”, a mai spus Josep Borrell, după ce a anunțat decizia Uniunii Europene de a furniza armament letal Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *