Russia Today şi Sputnik, interzise în UE, iar spaţiul aerian închis avioanelor ruseşti

Politica externa

Media de stat ruseşti vor fi interzise în Uniunea Europeană cu scopul de a le împiedica să-şi difuzeze „minciunile” despre războiul dus de Moscova în Ucraina, a anunţat duminică preşedinta Comisiei Europene.

„Vom interzice în UE maşina mediatică a Kremlinului. Media de stat Russia Today şi Sputnik, precum şi filialele lor nu-şi vor mai putea difuza minciunile pentru a justifica războiul lui Putin şi pentru a semăna dezbinarea Uniunii noastre. Noi dezvoltăm deci instrumente pentru a interzice dezinformarea lor toxică şi nocivă în Europa”, a indicat şefa executivului comunitar, citează AGERPRES.

În acelaşi timp, UE va închide întregul său spaţiu aerian tuturor avioanelor ruseşti, inclusiv „avioanelor private ale oligarhilor”, ca represalii la invadarea Ucrainei de către Moscova, a adăugat ea.

Propunem Celor 27 de state membre să interzică toate avioanele aparţinând ruşilor, înregistrate în Rusia sau controlate de interese ruseşti.Ele nu vor mai putea ateriza, decola sau survola teritoriul UE”, a indicat şefa executivului european, în timp ce ţările europene şi-au înmulţit anunţurile pentru a interzice spaţiul lor aerian companiilor ruseşti.

Ursula von der Leyen a elogiat comportamentul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în faţa atacului Rusiei, afirmând că „bravura sa şi rezistenţa poporului ucrainean constituie o sursă de inspiraţie pentru noi toţi”, notează Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *