Cum a fost experiența a doi corespondenți TV la granița cu Ucraina, la Clujul Politic LIVE!

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Doi tineri corespondeți TV din Cluj-Napoca, Bianca Timșa de la Antena 3, respectiv Alex Prunean de la ”Observator” Antena 1 au fost invitații realizatorului Tiberiu Fărcaș, miercuri, 2 martie, la emisiunea online Clujul Politic LIVE!

Cei doi reporteri corespondenți au fost în miezul evenimentelor de la Vama cu Ucraina din Sighetul Marmației, unde au transmis cele mai importante momente de la venirea refugiaților ucraineni.

Bianca Timsa

Este pentru prima dată când am acoperit acest subiect, nu știam cu ce se ”mănâncă” astfel de subiecte, a trebuit să mă adaptez pe parcurs. Am plecat spre Sighetu Marmației în timp ce eram pe drum spre un alt subiect la Beclean, fără bagaje, fără nimic. Am stat cinci zile acolo, alaltăieri m-am întors. Acum e o echipă de la Timișoara, nu am mai rezistat nici fizic, nici psihic, lucram zi și noapte la foc continuu și urmează să ne întoarcem peste câteva zile. Însă eu totuși trag speranța că se va opri și nu va mai fi cazul de așa ceva.

Era haos la graniță, mai ales că în primele zile erau destul de puțini voluntari, nimeni nu se aștepta să treacă granița atât de mulți ucraineni. Pe parcurs toată lumea s-a adaptat și a început să funcționeze din ce în ce mai bine din partea noastră, în sensul că autoritățile locale s-au implicat foarte mult, au venit și voluntari atât din Sighet, cât și din alte orașe ale țării. În medie, din ce am înțeles de la Poliția de Frontieră, ajung cam 2500 de ucraineni pe zi. Bineînțeles că lucrurile se schimbă de la o zi la alta, dar asta este situația. Sunt foarte multe mămici cu copii, fiecare poveste e impresionantă.

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost o mămică cu trei copilași, care și-a lăsat soțul în Ucraina și nu știa foarte multe despre el. Avea un bebeluș de două săptămâni și când am încercat să vorbesc cu ea și să îi ia un interviu a izbucnit în lacrimi și spunea că fiul ei de 10 ani are coșmaruri, se trezește speriat și clar va avea nevoie de consiliere psihologică pentru a trece peste această situație.

Pe de altă parte, ceea ce m-a mai impresionat a fost un bătrânel din Sighet, care a venit și a cumpărat din puținul lui alimente pentru ucraineni și efectiv a plâns când am vorbit cu el. Acesta mi-a spus că din cauza faptului că oamenii nu se mai iubesc, de asta am ajuns în această situație”, a declarat jurnalista Bianca Timșa.

Alex Prunean

La rândul său, jurnalistul Alex Prunean a povestit și el cum a trăit venirea refugiaților din Ucraina.

„Trebuie să înțelegem că ucrainenii sunt suntem noi,  în fiecare familie de acolo există câte un membru care lucrează în Vestul Europei, fie că vorbim de Cehia, care este țara pe care ei o aleg cel mai mult pentru că limbile lor seamănă. Eu i-am prins pe cei care veneau și își doreau să ajungă la rudele lor, iar foarte foarte puțini își doreau să rămână la noi.

Voluntarii de la Sighet s-au mobilizat mult mai repede decât autoritățile. Erau foarte mulți care refuzat ajutoarele, în primele zile  toți care au vrut să intre în România și-au dorit să ajungă în Vestul Europei la rude, veneau cu mașina până la graniță, timpii de așteptare cred că erau în a doua zi de 13-14 ore, rămânea unul dintre ei în mașină la rând, mamele și copii treceau pe jos și apoi așteptau să treacă și celălalt membru al familiei cu mașina.

Pentru ei era ciudat, pentru că sunt oameni de clasă medie și peste medie care au vrut să plece în străinătate și era ciudat ca ei să accepte o caserolă cu mâncare, pentru că ei se gândeau că ei au bani în Ucraina și se descurcă foarte bine, iar acum au ajuns ca să li se întindă  o caserolă cu mâncare. Iar din cauza șocului probabil nu au realizat unde au ajuns”, a explicat Prunean.

Emisiunea poate fi urmărită mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *