Polonia cedează către SUA toate avioanele MIG-29, pentru a fi trimise în Ucraina

Politica externa

Autorităţile poloneze anunţă că sunt pregătite să trimită, imediat şi gratuit, toate avioanele lor MIG-29 spre baza militară americană de la Ramstein, în Germania, pentru a le pune la dispoziţia guvernului Statelor Unite.

Probabil SUA le va trimite ca sprijin armatei ucrainene, care se apără de două săptămâni împotriva forţelor ruse care i-au invadat teritoriul.

Anunţul a fost făcut pe site-ul guvernului polonez, care a anunţat, de asemenea, că cer Statelor Unite, la schimb, avioane folosite dar care au aceleaşi capabilităţi ca avioanele cedate.

Secretarul de Stat Antony Blinken a afirmat, la sfârşit de săptămână, că „dă undă verde” ţărilor care vor să trimită avioane în Ucraina, referindu-se la Polonia. Deşi ţările NATO s-au abţinut să instituie o zonă no-fly deasupra Ucrainei, au înarmat masiv forţele guvernamentale care luptă împotriva Rusiei.

Unul dintre misterele actualului conflict în Ucraina este că, după aproape două săptămâni de invazie, Rusia nu a reuşit să obţină supremaţia aeriană în Ucraina, în ciuda cantităţii masive de armament trimis în conflict.

Polonia a cerut, de asemenea, şi altor aliaţi NATO care deţin avioane MIG-29, să acţioneze în acelaşi fel.

Anterior, prim-ministrul polonez afirmase că nu are de gând să trimită avioane şi că oferă „deja un ajutor semnificativ în multe alte domenii”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel disperat sâmbătă, în faţa congresmenilor americani, cerând avioane pentru a lupta împotriva invadatorilor ruşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *