Zelenski l-a parafrazat pe Churchill într-un discurs istoric în Parlamentul britanic: „Nu vom renunța, nu vom pierde. Ne vom lupta în păduri și câmpuri, pe țărm și pe străzi”

Politica externa

{reședintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut, marți seară, prin apel video, un discurs în parlamentul Marii Britanii în care a vorbit de situația din ucraina în urma invaziei Rusiei, numind Rusia „stat terorist”.

Apelul lui Zelenski la Regatul Unit a fost ca acesta să facă mai mult pentru a-i ajuta ţara să lupte împotriva Rusiei şi să pedepsească acest „stat terorist”. „A fi sau a nu fi, aceasta este întrebarea pentru noi acum”, s-a adresat Zelenski parlamentului britanic printr-o legătură video.

„Ucrainenii nu și-au dorit să devină mari, dar au devenit mari. Noi suntem țara care salvează oameni în ciuda faptului că luptăm cu una dintre cele mai mari armate din lume. Întrebarea pentru noi acum acum este de a fi sau a nu fi. Este din Shakespeare. Și vă spun răspunsul este a fi. Vom lupta pentru țara noastră indiferent de costuri”, le-a transmis președintele Ucrainei celor din Camera Comunelor.  

Nu vom renunţa şi nu vom pierde. Vom lupta până la sfârşit pe mare, în aer, vom continua să luptăm pentru pământul nostru, indiferent de preţul plătit. Vom lupta în codrii, pe câmpii, pe ţărmuri şi pe străzi”, a spus Zelenski, parafrazând unul dintre cele mai faimoase discursuri ale nu mai puţin celebrului şef al guvernului britanic Winston Churchill din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Regatul Unit a devenit unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Zelenski, Johnson discutând frecvent cu preşedintele ucrainean la telefon, iar cei doi – potrivit unora – au o relaţie prietenoasă, notează Reuters, citată de Agerpres.

Intervenţia lui Zelenski în parlamentul de la Westminster, calificată drept „istorică„ de preşedintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, este un eveniment extrem de rar pentru un şef de stat străin, scrie AFP. Niciun lider străin nu s-a mai adresat vreodată parlamentarilor în cameră, dar președintele Volodymyr Zelensky a intrat de la Kiev în direct, chiar în Parlamentul britanic pe ecrane special instalate.

Parlamentarii britanici, purtau panglici în culorile steagului Ucrainei, și l-au ovaționat în picioare pe președintele Zelenski înainte ca el să rostească un singur cuvânt, scrie dailymail.co.uk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *