Premierul Israelului l-a sfătuit pe Zelenski să se predea Rusiei. Liderul de la Kiev a refuzat

Politica externa

Premierul israelian Naftali Bennett i-a spus preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei discuţii telefonice din 8 martie, că recomandă Ucrainei să accepte oferta liderului de la Kremlin în vederea încetării războiului – ofertă care include multe sacrificii din partea ucrainenilor, conform unui oficial al guvernului de la Kiev. Potrivit oficialului, Zelenski nu a urmat sfatul lui Bennett, relatează publicaţia Jerusalem Post.

Sursa a afirmat că apelul telefonic a fost iniţiat de Bennett.

„Dacă aş fi în locul dumneavoastră, m-aş gândi la vieţile cetăţenilor mei şi aş accepta oferta”, ar fi declarat Bennett.

Răspunsul lui Zelenski a fost scurt: „Vă aud”.

Potrivit raportului, lui Zelenski şi oamenilor săi nu le-a plăcut recomandarea premierului israelian.

„Bennett ne-a spus să ne predăm. Nu avem nicio intenţie să facem acest lucru. Ştim că oferta lui Putin este doar începutul”, a afirmat oficialul ucrainean, citat de Jerusalem Post.

În ultimele două săptămâni, şi în special de la vizita lui Bennett la Moscova, biroul premierului israelian şi Ministerul israelian de Externe au susţinut că eforturile de mediere ale Israelului îi obligă să păstreze o abordare şi mai precaută şi echilibrată. Acest mesaj a fost de asemenea transmis în tăcere biroului lui Zelenski.

De asemenea, oficialul ucrainean a mai precizat că Israelul a cerut Ucrainei să nu mai ceară ajutoare militare şi de apărare aeriană suplimentare din cauză că o astfel de cerere ar putea afecta eforturile de mediere.

Totuşi, potrivit oficialului, biroul lui Zelenski nu vede rezultate în urma medierii, adăugând că liderul ucrainean ar fi afirmat că Bennett mai degrabă funcţionează ca o cutie poştală decât să medieze, transmiţând mesaje între cele două tabere.

Oficialii ucraineni consideră că implicarea lui Bennett în eforturile diplomatice izvorăşte din dorinţa sa de a nu adopta o poziţie clară cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia, de teamă că acest lucru ar afecta legăturile Israelului cu Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *