Război în Ucraina. Ministrul de Externe israelian, vizită fulger în România

Politica externa

Ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Yair Lapid, face astăzi o vizită în România. Va merge la vama Siret și va avea o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Bogdan Aurescu.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că întrevederea dintre Bogdan Aurescu şi Yair Lapid se va concentra asupra modalităţilor de gestionare a efectelor multiple ale agresiunii ruse asupra Ucrainei, dar și asupra modalităţilor de dezvoltare a relaţiilor bilaterale româno-israeliene, cu accent pe domeniile politic, economic şi securitar.

Cei doi şefi ai diplomaţiilor vor evalua, cu prilejul vizitei, stadiul pregătirii celei de-a treia şedinţe comune de guvern România-Israel (G2G), care este prevăzută a fi organizată în anul acesta.

Ministrul Bogdan Aurescu şi omologul său vor efectua şi o trecere în revistă a principalelor dosare politice de interes comun, inclusiv despre evoluţiile din Orientul Mijlociu.

Cei doi miniştri vor discuta, de asemenea, modalităţi concrete de a acorda asistenţă umanitară Ucrainei, în contextul în care România găzduieşte, la Suceava, hub-ul regional care facilitează şi asigură coerenţa eforturilor de direcţionare a ajutoarelor umanitare către Ucraina şi alte state care primesc refugiaţi ucraineni, printre care şi Republica Moldova.

Discuţiile vor viza şi situaţia regională de securitate, cei doi oficiali urmând să efectueze un schimb de opinii cu privire la viitoarele evoluţii şi consecinţele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei şi la nivel global.

Vizita la Bucureşti a lui Yair Lapid are loc la invitaţia şefului diplomaţiei române, inclusiv ca urmare a discuţiei telefonice din 3 martie cu Bogdan Aurescu, pe fundalul agravării crizei provocate de Rusia în ce priveşte Ucraina şi în contextul unei foarte bune cooperări cu autorităţile române în vederea evacuării cetăţenilor israelieni din Ucraina prin România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *