Vasile Ernu, la Clujul Politic LIVE!, despre războiul din Ucraina: „Am speranța că armele vor tăcea și oamenii vor încearca să negocieze, dar deocamdată acest lucru nu se întâmplă și asistăm la o mare tragedie”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Scriitorul Vasile Ernu, alături de jurnalista clujeancă Ruxandra Hurezean, au fost invitații zilei de luni, 14 martie, la Clujul Politic LIVE!, în care a fost dezbătută situația tensionată a războiului dintre Ucraina și Rusia.

Vasile Ernu, autorul celebrului volum „M-am născut în URSS”, a condamnat agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și a declarat că mai are speranță că lucrurile se vor așeza și cele două state vor reuși să negocieze, iar lucrurile sa revina la normal.

Este o invazie fără discuție a unui stat rus față de un stat suveran Ucraina, lucru de neacceptat. Vinovat se face în mod direct regimul Putin, care e vorba de statul rus. Sincer până în ultimele trei zile de la începerea războiului eu am fost 99% sigur că așa ceva nu poate avea loc. Aveam o mulțime de argumente, discutam mult, vorbeam cu oameni
care cunosc bine ambele tabere din interior, am prieteni și în Ucraina și în Rusia, discutăm foarte mult pe tema aceasta. Nu am crezut așa ceva. Mi-ar fi fost mult mai ușor să
văd extrateriștii decât rușii luând și atacând Ucraina. Este de neimaginat acest lucru.

Dar iată că războiul a venit peste noi, iar mulți dintre noi avem impresia că le cunoaștem pe toate, iată că ne-a surprins și asta e o tragedie ceea ce se întâmplă, o tragedie în inima Rusiei, în inima Ucrainei mai ales și marea tragedie este că mor oameni civili. Acesta e un lucru pe care nu îl putem accepta. Trebuie să îl condamnăm fără drept de apel și trebuie pus punct și ajuns într-o formulă în care trebuie oprit”, a declarat Ernu la Clujul Politic LIVE!.

Despre discursul lui Vladimir Putin

„Discursul lui Vladimir Putin puțin m-a speriat și mi-am dat seama că situația este mult mai profundă, dar eu întotdeauna spuneam că nu există nicio justificare, morală, istorică, politică sau economică, să începi un astfel de război. Nu poate fi justificat. În momentul acelui discurs am înțeles că situația e foarte gravă, credeam și speram că maxim ceea ce poate face e o chestiune hibridă de război în acele regiuni și speram foarte mult într-o formulă de negociere între toate părțile, inclusiv Statele Unite și Europa. Până la urmă un război între Rusia și Ucraina e un război în inima Europei, chiar dacă e periferie, dar privește Europa în mod direct”, a mai precizat Vasile Ernu.

„Încă mai sper să mă trezesc dimineața și să văd că s-au așezat la masă să discute și negocieze, dar nu în sensul că trebuie sacrificată Ucraina, care nu trebuie sacrificată în niciun fel. Am speranța că armele tac și oamenii încearcă să negocieze, iar deocamdată acest lucru nu se întâmplă și asistăm la o mare tragedie.

Eu am încercat să înțeleg și resorturile Rusiei și această teamă că pierd ei o piardă imensă că pierd o parte din ceea ce înseamnă lumea rusă, eu înțeleg această temere, pot să cred că e justificată, dar în același timp nu există nicio justificare să vii cu hard power și cu tancurile și să ceri ca cineva să rămână cu tine și la acel tip de cultură.

Întrebarea mea, unde a fost 20 de ani toată elita rusă, de ce nu ați investit în economie, în cultură, în centre culturale. Acestea sunt niște forme prin care putem trăi împreună. Ne place să ne simțim bine în cultura rusă, putem dezvolta”, a mai sustinut acesta.

Emisiunea poate fi urmarita mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *