USR și politica clujeană. Când terminați scandalurile?

Editoriale Slider

Toată scena politică locală și națională s-a dezintegrat odată cu Invazia din Ucraina. Agenda a fost acaparată de acest conflict. Nu mai contează nimic. Presa a focalizat pe Invazie pentru că e la granița cu România, graniță NATO cu un stat invadat de Federația Rusă. S-a făcut o lună de război și nici măcar mitingul AUR, din primele zile sau sondajele de opinie date publicității nu au mai făcut agenda. Televiziunile se centrează pe criza refugiaților și pe conflict. ONG-urile, autoritățile, la fel. Toată societatea. Partidele.

Acestea au intrat într-un con de umbră ca și viața politică internă. Inclusiv locală. Puține inițiative politice au fost mediatizate, majoritatea sunt cele tot despre refugiați. 

E vremea solidarității, a sprijinului, a implicării. Până și primarul Boc și-a adecvat mesajele pe soluții pentru refugiați. Și pandemia parcă s-a evaporat odată cu declanșarea atacului asupra Ucrainei și ridicarea restricțiilor.

În toate perioada asta o singură stridență de pe piața politică clujeană. USR Cluj și USR Florești în special. Te-ai fi așteptat ca useriștii, specialiști în activism de stradă, că de acolo s-au forjat, să vină cu cazuri de sprijin clar a refugiaților și să le comunice, de ce nu,  opiniei publice. Să arate empatie, compasiune, că le pasă. Poate că există implicare dar nu comunică nimic publicului.

Și atunci a ieșit public scandalul intern. USR Cluj a setat opinia publică pe scandal. Unul mare, de proporții, dur.  O reglare de conturi soldată cu îndepărtarea președintelui de la municipiu, Manuela Petrescu, o figură complet necunoscută opiniei publice, ca și majoritatea din actualul USR clujean. Puțini vectori de imagine mai are partidul după ce i-a mazilit pe Goțiu și Ungureanu iar actualii parlamentari sunt puțini cunoscuți opiniei publice. Și sunt puțini vizibili cu acțiuni de impact public.

Atacurile, reglările de conturi, demisiile, unde de răsunet, înregistrările audio din ședințe care au ieșit public, arată un partid local în degringoladă totală, într-o tensiune permanentă și scandal intern fără precedent. Scandal între președintele pe județ și unii consilieri locali din USR Florești, conflicte între filiala municipală și cea județeană etc. Tensiune exact acum, când semnalele publice trebuiau să fie altele. Opinia publică se aștepta la altceva de la USR dar nu la aceste scandaluri de proporții. USR are o relație proastă și cu presa,  pe care nu o înțelege. Nu știe să comunice cu ea.

Colac peste pupăză, a venit și votul de ieri de la Florești pe tema proiectului viitor al muzeului de istorie, investitie PNRR de 15 milioane de euro, proiect respins prin vot de  consilierii locali. Presa locală e plină de relatări negative despre USR Cluj de 14 zile. Nici o conferință de presă de clarificare, nici de la președinte pe județ Sălcudean, nici de la Manuela Petrescu, de la municipiu, nici de la consilierii locali sau județeni, sau cei de la Florești, nici de la parlamentari. Una care să explice, să clarifice, să arate ce se întâmplă cu USR-ul în timp ce toată societatea e canalizată pe sprijinirea Ucrainei și a refugiaților săi.

USR Cluj a fost odată un partid cu potențial politic local puternic dar acum e un  grupuscul  politic de scandalagii fără soluții. Imaginea externă e dezastruosă și nu se văd semne de ameliorare.

Vorba lui nenea Iancu, USR ce e de făcut? Când vă reveniți?

2 thoughts on “USR și politica clujeană. Când terminați scandalurile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *