Forţele ruse au părăsit fortificaţiile de pe aeroportul Hostomel din nord-vestul Kievului, un punct strategic major

Politica externa

După săptămâni de ocupaţie a aeroportului Antonov din Hostomel, aflat la doar 28 de kilometri nord-vest de capitala Ucrainei, forţele ruse care controlau zona au dispărut brusc, arată noi imagini din satelit.

Joi, un oficial al Departamentului de Apărare al SUA a declarat că armata rusă a părăsit, probabil, aeroportul. Noile imagini din satelit, luate joi de la Maxar Technologies, confirmă ipoteza.

Imaginile anterioare din satelit arătau că, în jurul vehiculelor militare şi al poziţiilor de artilerie, ruşii construiseră tranşee şi întărituri de protecţie. Acum, ele au rămas goale.

Capturarea aerodromului Antonov a fost prima victorie majoră obţinută de ruşi în prima zi a războiului — 24 februarie. O serie de elicoptere de transport şi de atac au asaltat punctul strategic.

De atunci, forţele ucrainene au rezistat eroic asaltului forţelor ruse, care nu au ajuns niciodată mai aproape de vestul Kievului. Lupte intense au avut loc de-a lungul râului Irpin şi al oraşelor Irpin şi Bucha, chiar la sud de baza aeriană şi în satul învecinat Hostomel.

În ultimele săptămâni, Ministerul rus al Apărării a transmis o serie de videoclipuri în care lăuda uşurinţa cu care forţele invadatoare au luat controlul asupra bazei aeriene. Presa de stat rusă a retransmis propaganda, întărind-o cu reportaje din jurul aeroportului, pentru a arăta cât de total era controlul armatei ruse asupra zonei.

Părăsirea aeroportului este, acum, unul dintre cele mai mari exemple ale eşecului invaziei ruse în Ucraina.

Nu este clar încotro s-au îndreptat vehiculele blindate şi de artilerie.

Kremlinul a transmis că îşi va reduce activitatea militară în jurul Kievului. Forţele şi vehiculele militare care fuseseră poziţionate la vest de Kiev intraseră în Ucraina din Bielorusia.

Pătura groasă de nori din zonă împiedică, în prezent, captarea de orice imagini din satelit care să urmărească mişcările trupelor ruseşti în zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *