VIDEO. Deputatul Sabin Sărmaș, PNL, a radiografiat sectorul IT: ”Acum se angajează tot, se ia orice student de pe băncile facultății”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor și-a desfășurat în această săptămână activitatea la Cluj-Napoca, sub coordonarea președintelui comisiei, deputatul clujean Sabin Sărmaș, it-ist de profesie. Acesta a susținut o conferință de presă unde a făcut o radiografie a problemelor din sectorul IT. De asemenea, la Cluj a prezentat și Legea interoperabilității.

”Principala problemă a IT -ului clujean este lipsa de resursă umană. România a absorbit cam tot ceea ce se putea absorbi în materie de resursă umană. Mă refer la această industrie. Acum se angajează tot, se ia orice student de pe băncile unei facultăți tehnice. Mai mult, se face multă reconversie profesională.

Firmele de IT au programe prin care fac reconversie profesională și oferă infrastructură pentru universități, dar nu este suficient. Trebuie să găsim o soluție structurală la acest fenomen. Este o oportunitate pentru România. Geopolitica actuală pune presiune și mai are de IT -ul românesc, care trebuie să livreze și mai mult.

Cererea de IT -iști va crește. Transformarea digitală a României este abia la început. Presiunea extrem de mare în lipsa resursei umane va face în final să se migreze spre alte zone. Asta este principala problemă și din păcate noi nu am acționat la timp pentru a garanta numărul de specialiști.

IT-ul românesc poate să ajungă a 8% din PIB, ceea ce este extraordinar. Instituțional, foarte multă lume s-a plâns de ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior), pentru că blochează procesele de acreditare extrem de mult. Universitățile au spus că nu au infrastructura necesară. Companiile au răspuns rapid și au spus că pun la dispoziție birourile, specialiștii să instruiască studenții.

Din punct de vedere al formării ies bine pregătiți din facultate, dar nu se produc suficient de mulți studenți, pentru că nu sunt destui profesori, care să îi pregătească.

Creșterea numărului de studenți în telecomunicații, calculatoare sau automatică nu înseamnă automat că sunt afectate celalalte specialități. Doar că acum, un specialist IT dintr-o companie clujeană, dacă vrea să predea la universitate legea nu îl lasă pentru că trebuie să aibă doctorat. Nu mai poți să fii asistent fără doctorat. Deși universitățile au spus că nu e nevoie, Legea Educației prevede că trebuie. Această lege trasează bariere. Legea Educației nu lasă specialiștii care au capacitatea de a instrui studenți să o facă.

La rândul lor, facultățile nu pot lua 1000 de studenți pentru că nu are cine să îi formeze. Dacă ar avea cu cine să îi formeze și ar avea spații și infrastructură, ar putea aveam 1000. În domeniul acesta studenții vin și la taxă”, a explicat Sabin Sărmaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *