Boc a ținut un discurs în Parlamentul European: „Să scriem împreună cel mai bun capitol din istoria Europei”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a avut un discurs în cadrul plenarei Conferinței privind viitorul Europei din Parlamentul European, la Strasbourg.

Edilul clujean a punctat câteva aspecte legate de sistemul educațional, dar și despre cel mai fierbinte subiect al momentului, războiul din Ucraina.

„Ca reprezentant al autorităților locale, municipale și regionale sprijin ferm câteva dintre propunerile cetățenilor în domeniul educației. De ce? Pentru că, în final, educația se face la nivel local.

Această conferință este despre viitorul Europei, un viitor democratic al Europei. Din păcate, ne aflăm în fața unei noi cortine de fier în partea de est a continentului. Nu putem avea un viitor democratic de durată fără acces real la educație și investiții de calitate în sistemul educațional!

Educația este cea mai bună formă de investiție deoarece nu există riscul falimentului. Educația este soluția la ignoranță, intoleranță, rasism, violență, dezinformare sau știri false. Sprijin propunerile cetățenilor cu privire la abilitățile de bază și gândirea critică în școli pentru a lupta împotriva dezinformării.

Apreciez realmente ce au punctat cetățenii cu privire la fenomenul de „brain drain” – exodul creierelor. Dacă nu ne adresăm acestui fenomen, exodul creierelor poate afecta proiectul European pe termen lung. Vreau să fiu foarte clar: libertatea de mișcare este un drept fundamental, este un element cheie al Uniunii Europene!

Însă, nimeni nu trebuie să fie obligat să își părăsească țara din motive economice sau sociale! Educația, investițiile, politica de coeziune și o bună calitate a vieții creată de autoritățile locale și regionale pot să transforme fenomenul de „brain drain” în „brain gain” prin „brain circulation.

Dragi colegi, în acest moment avem o Europă mai unită ca niciodată, o Europă unită în diversitate, o singură voce care apără democrația și valorile sale. Putin trebuie să știe că valorile noastre nu se negociază, nu se vând, nici pentru gaz nici pentru petrol!

Atât timp cât lucrăm împreună, aici la Strasbourg, la Bruxelles și în toată Europa, avem un viitor pentru democrație! Nu există loc pentru autoritarism sau dictatură în Europa! La un moment dat, europenii se luptau, însă acum discută, lucrează și trăiesc împreună. Aceasta este povestea noastră europeană.

Haideți să scriem împreună cel mai bun capitol din istoria Europei!”, a transmis Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *