Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron – 28,1%, Le Pen – 23,3%, conform estimărilor Ipsos/Sopra Steria

Politica externa

Actualul preşedinte francez Emmanuel Macron (LREM) a obţinut 28,1 la sută din totalul voturilor la alegerile de duminică, iar Marine Le Pen (RN, extremă dreapta) a obţinut 23,3 la sută, conform estimărilor Ipsos/Sopra Steria pentru France Télévisions, Radio France, France24/RFI/MCD, Public Sénat/LCP Assemblée Nationale şi Le Parisien-Aujourd’hui en France.

Emmanuel Macron le-a mulţumit candidaţilor care au anunţat că îl vor vota în al doilea tur.

„Încrederea voastră mă onorează şi mă obligă. Puteţi conta pe mine pentru a pune în practică acest proiect de progres, deschidere şi independenţă a Franţei, pe care l-am apărat în timpuul campaniei. Îi salut pe toţi candidaţii prezenţi în primul tur. Mulţumesc pentru că îi aplaudaţi. Ştiu dezamăgirea candidaţilor şi sunt candidaţi cărora vreau să îi menţionez. Le mulţumesc lui Anne Hidalgo, Yannick Jadot, Valerie Pecresse şi Fabien Roussel, care mi-au arătat susţinerea în această seară„, a afirmat el.

„Nimic nu este jucat. Dezbaterea din perioada următoare este decisivă petnru ţara noastră şi pentru Europa. Eu vreau o Franţă care luptă împotriva separatismului islamist, dar nu o Franţă care îi împiedică pe musulmani şii pe evrei să mănânce conform religiei lor. Vreau o Franţă care este parte a unei Europe puternice, nu o Franţă care are ca aliaţi doar populişti şi xenofobi”, a mai spus Macron.

Marine Le Pen a făcut un apel către cei care nu l-au votat pe Macron să i se alăture, ea promiţând între altele că va controla imigraţia. „Poporul francez mi-a făcut onoarea de a mă califica în turul doi. Le exprim recunoştinţa mea alegătorilor. Toţi cei care astăzi nu au votat pentru Emmanuel Macron sunt chemaţi să ni se alăture. Voi asigura independenţa naţională, voi controla imigraţia şi restabiili securitatea pentru toţi”, a afirmat Le Pen.

Dintre ceilalţi candidaţi, Valerie Pecresse, Yannick Jadot, Fabien Roussel şi Anne Hidalgo au anunţat că îl vor vota în turul doi pe Emmanuel Macron.

Candidata socialistă Anne Hidalgo a făcut un apel către alegătorii săi să îl voteze pe Macron în turul doi. “Votaţi împotriva extremei dreapta a lui Marine Le Pene, punând ştampila pe buletinul de vot pe Emmanuel Macron”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *