Fostul premier şi preşedinte al PSD Viorica Dăncilă a candidat, marţi seară, la funcţia de preşedinte al Partidului Naţiune Oameni Împreună (NOI), dosarul său fiind singurul depus pentru această funcţie.
În discursul susţinut în cadrul alegerilor interne, fostul premier s-a arătat convins că revenirea sa în politică îi va „atrage multe critici” şi a dat asigurări că nu va face „niciun pas înapoi, indiferent de atacurile sau dezinformările care vor urma”. „România are nevoie de parteneri, nu de stăpâni. (…) Este imperios ca statul român să păstreze controlul asupra propriilor resurse”, le-a transmis Dăncilă noilor colegi de partid. La finalul procedurii de vot, Dăncilă a fost validată în funcţia de preşedinte, cu 247 de voturi ”pentru”.
La finalul procedurii de vot, Viorica Dăncilă a fost aleasă în funcţia de preşedinte al formaţiunii.
”S-au înregistrat un număr de 251 de voturi valabil exprimate, 247 de voturi au fost ”pentru”, 2 voturi nule şi 2 voturi ”împotrivă”, a anunţat reprezentantul formaţiunii.
Viorica Dăncilă a mulţumit tuturor pentru încredere.
„Votul dumneavoastră ne onorează, dar ne şi responsabilizează în aceeaşi măsură. Am convingerea că vom da tonul schimbării în politica românească (…) Vă garantez că Partidul Naţiune Oameni Împreună (NOI) va fi un partid important pe scena politică românească”, a afirmat Dăncilă.
În discursul ţinut în faţa noilor colegi de partid, Viorica Dăncilă a explicat de ce a revenit în viaţa politică, alăturându-se unui nou proiect politic, ea arătând că în ultimii doi ani şi jumătate parcursul ţării ”s-a schimbat într-un mod brutal”.
”Dacă România se afla pe drumul bun, dacă simţeam că românii aveau un nivel de trai mai bun, dacă ţara era reprezentată cu demnitate pe plan extern, dacă nu vedeam o clasă politică care îşi bazează acţiunile pe promovarea urii şi a dezbinării, nu pe solidaritate, nu pe identificarea de proiecte şi soluţii la provocările actuale, probabil că drumul meu se contura în afară politicii”, a argumentat Dăncilă.
Ea a făcut, de asemenea, referire la ceea ce a numit ”trădare” şi lipsa de implicare a foştilor colegi din PSD în campania pentru alegerile prezidenţiale în care a candidat.
Dăncilă a reclamat ura, violenţa, aroganţa şi lipsa de empatie, dublate de un ”dezastru în plan economic”. Ea a criticat modul în care a fost gestionat pandemia de COVID-19, împrumuturile mari şi fără justificare din acea perioadă, lipa unor decizii imediate cu impact pozitiv şi ”înţelegerile subterane dintre unele partide pentru putere” despre care spune că au impact negativ asupra ţării şi a populaţiei. Fostul premier consideră că ”nimic nu justifică a scădere atât de mare a nivelului de trai” din ultimii doi ani.
”Pentru mulţi dintre cei care conduc astăzi România, abilitatea de a-şi minţi poporul este luată drept politică”, a adăugat Dăncilă.