Alegerile Parlamentare din Slovenia: Robert Golob câștigă detașat

Politica externa Slider

Mișcarea pentru Libertate (GS) condusă de fostul om de afaceri Robert Golob a obținut 34,5% din voturi, față de 23,6% pentru Partidul Democrat Sloven (SDS) al actualului premier conservator, populist,  Janez Jansa.

Liberalul Robert Golob, fost șef al unei mari companii de electricitate specializate în energie solară, convertit recent la politică, a ieșit pe primul loc în alegerile parlamentare din Slovenia.

Acesta a promis revenirea la „normalitate” după doi ani haotici în care Janez Jansa, aliat al lui Viktor Orban și fan al fostului președinte american Donald Trump, a privat de luni de zile agenția națională de știri STA de fonduri publice, pe motiv că este prea critică. Acesta a avut și alte atacuri asupra democrației slovene, intervenind în sistemul de Justiție si atacând  liderii de la Bruxelles.

Totuși, premierul în vârstă de 63 de ani, și-a recunoscut înfrângerea și s-a declarat „pregătit să lucreze împreună pentru binele comun”, dar si-a avertizat adversarul „Este ușor să cumperi afișe, să ai sprijinul presei și al așa-numitei societăți civile, dar nimic din toate acestea nu te va ajuta în dificila sarcină care te așteaptă”

Robert Golob, în vârstă de 55 de ani, a declarat de la domiciliul său, unde este izolat din cauza Covid-19 „Acum putem spune că obiectivul nostru a fost atins: această victorie ne va permite să oferim libertate țării noastre.”

Prezența la vot a fost una record, de aproape 70%, mult peste prezența de acum 4 ani. „Sunt cele mai importante alegeri de la independența” a declarat Jansa Jenull, lider al mișcării de protest slovene.

„A fost un vot împotriva lui Jansa. Împotriva Sloveniei care ia calea Ungariei, împotriva instaurării unei democrații iliberale, împotriva unui guvern care preia controlul asupra televiziunii publice și a sistemului judiciar”, a reacționat expertul politic Miha Kovac conform G4Media.

Mișcarea pentru Libertate a obținut 40 de locuri în Parlament din cele 90 disponibile dar datorită lipsei de experiență parlamentară a proaspăt înființatului partid va trebui să se alieze cu mai experimentații social-democrați (6,8%) pentru a putea forma un Guvern stabil.

Cătălin Todea, student, an 1, jurnalism, UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *