Care este stadiul de reabilitare al Castelului Banffy din Răscruci

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a analizat, împreună cu responsabilii de proiect din cadrul instituției, stadiul procesului de reabilitare a ansamblului-monument clădire Castel Bánffy și parc din localitatea Răscruci, comuna Bonțida.

„Începute acum un an, lucrările de reabilitare a acestui obiectiv arhitectural de o importanță istorică și culturală deosebită pentru întreaga Transilvanie avansează în ritm susținut. Stadiul fizic general al lucrărilor de execuție înregistrează un procent ce se apropie de 40%. Profitând de timpul favorabil, lucrările de amenajare exterioară își vor intensifica ritmul, astfel încât, chiar din vara anului viitor, acest castel să fie finalizat și redat, în cel mai scurt timp, circuitului turistic și cultural”, a declarat Tișe.

În ceea ce privește clădirea castelului, conform datelor transmise de antreprenorul lucrărilor, cele mai avansate lucrări executate până în acest moment sunt cele de:

  • Refacere a zidăriei și a instalației electrice a subsolului: 91%;
  • Montare a instalațiilor sanitare (exterior): 90%;
  • Restaurare a elementelor din lemn: 70%;
  •  Înlocuire a bârnelor de lemn la pod: 65%.

În paralel, constructorul lucrează în ritm intens la refacerea picturii, a balustradei casei scării, a tencuielii exterioare, respectiv a celorlalte finisaje și reabilitări ale componentelor artistice principale: ornamentica, lemnul pictat, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, etc.

În ceea ce privește corpul de clădire conex situat în fața castelului, cu acces din DN 1C, acesta este finalizat în proporție de 70%. Referitor la corpul de clădire care deservește castelul și care este situat în partea dreaptă a parcului, lucrările de termoizolare înregistrează un progres de peste 60%.

Până la completa finalizare a proiectului, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent. Acesta cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *