Ministrul Apărării anunță că România monitorizează cu mare atenţie posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa şi rămâne procupată de faptul că Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulaţia internaţională, spune ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.
„Trăim cu toţii vremuri extrem de grele aici, în regiunea Mării Negre, în urma agresiunii militare a Federaţiei Ruse asupra unui stat suveran şi independent, Ucraina”, a spus Vasile Dîncu la reuniune a şefilor forţelor navale din Europa, la Bucureşti, potrivit unui comunicat de presă al MApN.
În alocuţiunea sa, ministrul a făcut referire la războiul din Ucraina şi la situaţia tensionată din Marea Neagră.
„Prezenţa dumneavoastră la Bucureşti este cu atât mai relevantă în contextul în care se poartă lupte în Marea Neagră, forţele ruse fiind, de fapt, aproape de gurile Dunării, pe Insula Şerpilor. România monitorizează cu mare atenţie această situaţie, posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa, şi rămâne procupată de faptul că Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulaţia internaţională”, a mai spus Vasile Dîncu.
De asemenea, ministrul apărării naţionale a reiterat faptul că operaţionalizarea Grupului de luptă al NATO în România este tot mai aproape şi că, împreună cu cele din Bulgaria, Slovacia şi Ungaria, va duce la consolidarea acestui flanc al Alianţei.
În context, ministrul a apreciat rolul marinelor militare în acest context geopolitic complicat şi a spus că este convins că „participarea la misiunile şi operaţiile navale ale NATO şi Uniunii Europene au contribuit la obţinerea interoperabilităţii atât de necesare în acest moment”.
În final, Vasile Dîncu a opinat că războiul dintre Rusia şi Ucraina scoate în evidenţă o serie nouă de provocări la adresa securităţii globale, cu implicaţii pe termen scurt, mediu şi lung, şi că în faţa acestora „trebuie să rămânem uniţi, să cooperăm strâns, aşa cum am făcut mai ales de la declanşarea acestui război inuman, să continuăm să ne antrenăm împreună, să executăm misiuni în zonele de responsabilitate şi interes şi, esenţial, să evoluăm împreună”.