Jurnalista Emilia Şercan susţine că Lucian Bode a plagiat în lucrarea de doctorat nu doar 2,95%, cât a stabilit Comisia de etică a UBB, ci cel puţin 18,5%

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Jurnalista Emilia Şercan susţine joi, într-o postare pe pe Facebook, că a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne – intitulată ”Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” şi susţinută în anul 2018, la UBB – iar Lucian Bode a plagiat în lucrarea de doctorat nu doar 2,95%, cât a stabilit Comisia de etică a UBB, ci cel puţin 18,5%.

Ea precizează că ”ministrul de Interne, care şi-a susţinut teza în 2018 – la doi ani după ce verificarea lucrărilor doctorale cu softul a devenit obligatorie prin lege – a folosit o combinaţie de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze acest nou filtru de prevenţie a fraudei”. 
 

 
”Probele prezentate în această investigaţie demonstrează că Lucian Bode a plagiat cel puţin 18,5% din textul tezei doctorale; în plus, am identificat 6 ilustraţii complet plagiate şi alte 30 incorect citate. Lucian Bode a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie; în câteva situaţii a plagiat până şi notele de subsol incluse în unele dintre articolele neatribuite şi plagiate prin traducere”, spune Şercan. 
 
Ea mai afirmă că ”Bode a obţinut calificativul “Foarte bine” pentru o teză în care partea de cercetare proprie, elementul distinctiv şi obligatoriu pentru orice demers doctoral, se rezumă la trei paragrafe, în care este prezentată o pretinsă “simulare” a preţurilor la motorină, gaze şi electricitate în judeţul Cluj făcută în luna august 2018”. 
 
”Deşi au existat serioase semnale de alarmă cu privire la teza lui Lucian Bode încă din august 2018, când lucrarea a fost analizată cu softul, îndrumătorul său de doctorat, prof. univ. Adrian Ivan – rector-comandant al Academiei SRI – a dat undă verde pentru susţinerea publică; Pusă să dea un verdict în cazul tezei lui Lucian Bode – unul dintre miniştrii cheie ai actualului Guvern şi nr. 2 în PNL – Comisia de etică a UBB stabilit că doar 2,95% din lucrare este plagiată, conţinut pe care l-a justificat prin “necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin “erori de citare”.
 Acum să vedem dacă dr. Bode va saluta şi analiza mea cu acelaşi entuziasm şi cu aceeaşi rapiditate cu care a salutat acum trei săptămâni analiza UBB”, mai scrie Emilia Şercan pe Facebook. 

Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a constatat că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, are ”abateri de la bunele norme de publicare”, mai exact erori de citare şi unele fragmente plagiate.

”Nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă a derivat din necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare (…). Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”, se arată în concluziile Comisiei. Fragmentele identificate ca având probleme de tip plagiat reprezintă 2,95% din teză. ”În cazul de faţă, considerăm că analiza sesizărilor a fost una obiectivă, dincolo de presiuni mediatice sau politice”, au transmis reprezentanţii UBB.

Ulteriorm Bode a salutat rezultatele evaluării UBB în urma analizei asupra tezei sale de doctorat, el afirmând că verdictul UBB este că ”teza sa de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut”. Ministrul mai spune că în urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB i-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puţin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. Bode mai precizează că, din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, va revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu are această obligaţie legală şi îi acuză pe ”politicienii dactilografi din USR care l-au copiat de zor la bibliotecă că s-au făcut de râs”.

Rectorul UBB, Daniel David, a declarat pentru Edupedu.ro că teza de doctorat al lui Bode va fi reanalizată de Comisia de Etică a UBB.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *