SCANDAL ÎN PARLAMENT. Deputatul UDMR Cluj, Csoma Botond: Liderii românilor ardeleni ştiau că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Şedinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată sărbătoririi Zilei Naţionale a României a fost marcată de scandal, după ce deputatul UDMR Csoma Botond a afirmat, de la tribună, că ”liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”. Senatorul Diana Şoşoacă, care avea alături un steag tricolor, a catalogat declaraţia ca fiind ”înaltă trădare” şi a cerut ieşirea din ţară a anti-românilor. La rândul lor, parlamentarii AUR au părăsit sala de plen. Ministrul Culturii, senatorul Lucian Romaşcanu, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că Transilvania este istoric a românilor, chiar dacă este locuită şi de minorităţi, informează News.ro.

”De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice (…) Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni, ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiie de la Alba Iulia”, a afirmat, luni, la şedinţa solemnă, deputatul UDMR Csoma Botond.  

În timpul discursului, senatorul Diana Şoşoacă s-a ridicat în picioare şi a început să vicifereze: ”Sunteţi în România, băi, nu vă este ruşine! Ruşine să vă fie! Anti-românilor, ieşiţi din ţară imediat! Niciodată nu am fost ai secuilor! Noi voi permite nicodată aşa ceva! România, trăiască România! România liberă! Daţi-l afară! Este inacceptabil! Secuii nici măcar nu sunt unguri. Nu voi accepta niciodată ca în Parlamentul României să se facă o asemenea acuzaţie abominabilă. Este înaltă trădare”.  
 
Şoşoacă şi-a îndemnat colegii parlamentari să iasă din sală, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a cerut să se facă linişte, apostrofând-o pe Diana Şoşoacă.  

Csoma Botond şi-a continua discursul, afirmând, între altele: ”Credem că viitorul nostru este comun în această ţară, noi ne planificăm viitorul pe aceste  meleaguri, nu dorim să plecăm din  această ţară şi suntem parteneri în conceptualizarea şi implementarea acelor proiecte de şară care îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi a cetăţenilor acestui stat, indiferent de etnie şi ne determină pe noi toţi să nu pornim pe calea emigraţiie. Cred că aceasta ar fi calea noastră comună”.  

Senatorii şi deputaţii AUR au ieşit din sala de plen. 

”Am părăsit sala de şedinţe la sedinţa solemnă a Parlamentului pentru Ziua Naţională şi batjocorită de declaraţiile şovine ale UDMR, ţinuţi în braţe de actuala coaliţie. Nu ni s-a dat cuvântul ca să dăm replica la mizeriile spuse”, a scris, pe Facebook, liderul AUR, George Simion.  

La rândul său, senatorul PSD Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a reacţionat printr-o postare pen Facebook.  

”Între discursurile parlamentarilor, încărcate de patriotism dar şi de date istorice, unul discordant l-a avut, din păcate, un parlamentar al UDMR, deputatul Csoma Botond. Fiind un răspuns „la cald”, mă rezum acum doar la câteva idei: 

– Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit şi trăiesc şi unguri şi saşi şi evrei. 

– declaraţia de la Alba Iulia a fost şi este o promisiune respectată a statului român. 

– România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privinţa tratamentului minorităţilor, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în parlament, prezenţă în aproape toate guvernele post-decembriste, învăţământ de toate gradele în limba maternă etc. etc.  

România şi românii trebuie să fie respectaţi şi apreciaţi pentru toate cele menţionate!  

Nimeni nu ar trebui sa aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potenţial distructiv major”, a scris Romaşcanu.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *