CORESPONDENȚĂ de la Bruxelles. Austriecii vor să aderăm doar la …primăvară

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Zi decisivă pentru aderarea României la spațiul Schengen. Ochii României sunt ațintiți spre Bruxelles, de unde Clujul Politic, care are un trimis, va relata despre ședința Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), unde miniştrii de interne din Uniunea Europeană se reunesc.  La ora 12:25, ora Belgiei, 13.25 în țară, se va decide dacă aderăm sau nu.

Mai candidează Bulgaria și Croația.

Ieri seară, după o discuție cu delegația PNL si cea a PPE, familie politică din care fac parte liberalii,  delegație ce a inclus eurparlamentarii pe Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan dar și Eugen Tomac (PMP), cancelarul Austriei, Karl Nehammer, țară care se opune aderării României la Schengen, a făcut o serie de declarații. El a susținut o conferință de presă în care a afirmat că ministrul de Interne vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria pentru primăvara 2023.

Conform postului DIGI 24, care a avut un trimis la Viena, el a mai spus că ”Bulgaria și România vor avea votul împreună”.

Pentru că se discută despre tema Schengen, în marja Consiliului JAI va avea loc mai întâi o reuniune a Consiliului Schengen, programat la ora locală 10:00 (11:00, ora României), după care Consiliul JAI propriu-zis va avea loc de la ora locală 12:25 (13:25, ora României).

În prezent la Spaţiul Schengen au aderat 26 de ţări. Dintre acestea, patru nu fac parte din Uniunea Europeană: Norvegia, Islanda, Elveţia şi Lichtenstein, în timp ce patru state – România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru – sunt membre UE, dar nu au fost admise în Schegen. Orice decizie legată de Spaţiul Schengen trebuie discutată mai întâi în Consiliul Schengen, din care fac parte toate ţările care au fost primite în spaţiul de liberă circulaţie.

Sosirile miniştrilor de interne sunt prevăzute începând cu ora locală 9:00 (10:00 ora României), atunci când sunt de aşteptat şi scurte declaraţii, în special din partea lui Vít Rakušan, ministrul ceh de interne, care va prezida reuniunile, întrucât Cehia deţine preşedinţia Consiliului UE. 

Alte teme de discuţie în Consiliul JAI se referă la migraţie şi azil, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, abuzuri sexuale asupra copiilor şi rezilienţa infrastructurii critice.

Primele declaraţii în urma Consiliului JAI, care vor fi făcute de ministrul ceh de interne, sunt aşteptate în jurul orei 13:15 (14:15, ora României), după care urmează o pauză de prânz, iar miniştrii de interne din UE îşi vor relua discuţiile de la ora 15:15 (16:15, ora României).

Conferinţa de presă finală, de la încheierea reuniunii, este programată la ora 19:00 (20:00, ora României), potrivit programului transmis de Consiliul UE.

Ce e Schengen

România şi Bulgaria aşteaptă din 2011 să intre în Schengen, în timp ce în cazul Croaţiei, care a aderat la UE în 2013, pare să existe mai multă disponibilitate pentru aderare. 

Aderarea la spaţiul de liberă circulaţie Schengen aduce avantaje atât economice, cât şi pentru cetăţenii obişnuiţi. În ţările care fac parte din spaţiul Schengen sunt eliminate controalele la frontiere. Trecerea dintr-un stat în altul este, practic, o călătorie în interiorul aceleiaşi ţări. Cei care călătoresc cu avionul, cu trenul, cu autocarul sau cu maşina personală nu vor trebui să se mai prezinte la controlul paşapoartelor. Pentru economie înseamnă că vor disparea timpii de aşteptare pentru TIR-uri la punctele de trecere a frontierei terestre.

Ce a spus Bode, ministrul de interne

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, înaintea participării la Consiliul JAI, că  mandatul său este unul foarte clar și simplu, respectiv va solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen. „Orice compromis pentru România îl vom accepta”, a precizat acesta, conform g4media.ro.

Vom reveni.

1 thought on “CORESPONDENȚĂ de la Bruxelles. Austriecii vor să aderăm doar la …primăvară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *