Marcel Ciolacu, PSD,îi cere lui Volodimir Zelenski revizuirea Legii privind minorităţile naţionale din Ucraina care afectează comunitatea românească

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a solicitat, vineri, preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski să intervină pentru revizuirea Legii minorităţilor naţionale, care a fost adoptată recent de Rada Supremă a Ucrainei şi care afectează dreptul copiilor români din această ţară de a învăţa în limba maternă, anunţă formaţiunea într-un comunicat oficial. Liderul PSD arată că unul dintre motivele pentru care el personal se pronunţă în favoarea integrării Ucrainei în comunitatea europeană este că astfel se asigură cele mai solide garanţii pentru respectarea drepturilor minorităţii româneşti din această ţară.

”Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, îi solicită preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski să intervină pentru revizuirea Legii minorităţilor naţionale, care a fost adoptată recent de Rada Supremă a Ucrainei şi care afectează dreptul copiilor români din această ţară de a învăţa în limba maternă”, transmite PSD.

”În discursul susţinut în aprilie în Parlamentul României, domnul preşedinte Volodimir Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina şi că va promova dialogul cu ţara noastră în chestiunile privind minoritatea românească. Ulterior, preşedintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleaşi drepturi, protecţie şi tratament ca şi minoritatea ucraineană din România. Îi solicit aşadar domnului preşedinte Zelenski să intervină pentru a revizui forma în care a fost adoptată Legea minorităţilor naţionale, înainte ca aceasta să producă efecte legale, în detrimentul comunităţi româneşti şi al altor minorităţi naţionale din această ţară”, a declarat Marcel Ciolacu.

 

Totodată, preşedintele PSD a amintit că România a sprijinit Ucraina pe mai multe planuri după declanşarea invaziei Federaţiei Ruse, începând de la gestionarea fluxurilor de refugiaţi şi până la facilitarea exporturilor de grâne.

”Pe lângă aceste acţiuni care au demonstrat că România poate fi un partener de nădejde în situaţii critice, ţara noastră susţine fără rezerve aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Unul dintre motivele pentru care eu personal mă pronunţ în favoarea integrării Ucrainei în comunitatea europeană este că astfel se asigură cele mai solide garanţii pentru respectarea drepturilor minorităţii româneşti din această ţară”, a precizat preşedintele PSD.

 

 

Preşedintele PSD subliniază că în noua Lege a minorităţilor naţionale din Ucraina au fost introduse unele reglementări pozitive, care trebuie salutate.

”În acelaşi timp legea conţine mai multe prevederi neclare sau chiar contrare în raport cu standardele europene privind drepturilor minorităţilor. România este un exemplu în protejarea minorităţilor şi ne aşteptăm ca partenerii şi vecinii noştri să acorde aceleaşi drepturi, atenţie şi protecţie minorităţii române, aşa cum o facem noi de câteva decenii”, mai spune PSD.

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă, joi, de adoptarea, de către Rada Supremă a Ucrainei, la 13 decembrie, a Legii 8224 privind minorităţile naţionale (comunităţile) din Ucraina, care vizează completarea cadrului normativ ucrainean privind protejarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Astfel, MAE solicită autorităţilor ucrainene să consulte Comisia de la Veneţia chiar şi în acest stadiu şi să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de şase luni pentru intrarea sa în vigoare. Totodată, ministerul precizează că „este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absenţa unei consultări adecvate a reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina, aşa cum a solicitat partea română”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *