Grindeanu:Sunt contractaţi aproape 760 de kilometri de drum expres şi autostradă. Ultimul termen de finalizare este 2028

Afaceri Slider

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că în total sunt contractaţi 760 de kilometri de drum expres şi autostradă, iar ultimul termen de finalizare pentru aceste lucrări este în 2028.

Sorin Grindeanu a fost prezent, miercuri, la semnarea a trei contracte pentru obiective de infrastructură rutieră, eveniment care a avut loc la Ministerul Transporturilor. 
 
”Sunt aproape 65 de kilometri pe acele contracte semnate astăzi. (… ) Primul dintre ele, parte din Autostrada Unirii, finanţată din PNRR. E vorba de capătul estic de la Leghin la Moţca, lângă Paşcani. Este acelaşi constructor care are contractele în mare parte pe A7, adică UMB-ul. Nu avem semne de întrebare că nu sunt capabili, fiind în zonă, să ducă la bun sfârşit acest proiect, mai ales că e parte din PNRR, ceea ce ne obligă că până la sfârşitul anului 2026 să finalizăm acest proiect”, a afirmat ministrul Transporturilor. 
 

 
El s-a referit şi la al doilea contract semnat, şi anume lotul 1 al Autostrăzii A0 Nord.
 
“A0. Este ultimul lot cu o epopee incredibilă, dar, în sfârşit, s-a reuşit să se semneze acest lot pe A0 Nord. E al şaptelea contract, celelalte şase sunt atribuite. Primul va fi recepţionat tot pe A0 Nord probabil undeva într-o lună, e tot UMB-ul, aproape 20 de kilometri. Vor fi daţi în circulaţie probabil luna viitoare. Cu semnarea pe A0 de astăzi închidem tot acest cerc al autostrăzii din jurul Bucureştiului”, a explicat ministrul Transporturilor.
 
Cel de-al treilea contract semnat se referă la tronsonul 4 al Autostrăzii Sibiu-Făgăraş.
 
“Şi ultimul, lot de pe Sibiu-Făgăraş, asta înseamnă al doilea lot din patru. Cred că în zece zile vom reuşi să semnăm şi al treilea lot, urmând ca în această toamnă să închidem contractele pentru toate cele patru loturi dintre Sibiu şi Făgăraş. Astăzi am semnat cu o companie din Turcia cu care s-a semnat şi celălalt lot, în urmă cu trei sau patru săptămâni”, a mai declarat Grindeanu.
 
El a anunţat şi faptul că vor daţi în circulaţie 13 kilometri din Autostrada Transilvania. 
 
“Mâine dăm în circulaţie cei 13 kilometri de autostradă din Autostrada Transilvaniei. E vorba de Nuşfalău-Suplacu de Barcău, sunt 13 kilometri. Se ajunge după 30 şi ceva de ani de la Revoluţie să atingem, aşa cum spunea domnul prim-ministru, în sfârşit, borna de 1.000 de kilometri de autostradă şi drum expres. (…) Sper ca următoarea mie de kilometri, sunt convins că nu se mai aşteaptă 30 şi ceva de ani ca să se atingă această bornă. În acest moment, sunt contractaţi aproape 760 de kilometri de drum expres şi autostradă. Sunt contractele semnate, asta înseamnă că sunt în derulare. Termenele de finalizare, până la ultimul dintre ele, ultimul termen este 2028. Deci în cinci ani ar trebui ca cel puţin aceşti 760 de kilometri să fie în plus. Mai mult decât atât, sunt încă 500 de kilometri care sunt aflaţi în diverse stadii ale licitaţiilor înainte de semnarea contractelor, ceea ce ne face să fim optimişti că până în 2030 maxim atingem cealaltă mie de kilometri. Este absolut realizabil acest lucru”, a mai transmis Sorin Grindeanu.

viewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *