Gorghiu: Sunt aproape 84 de milioane de adulţi din Europa, între 15 şi 65 de ani, care au încercat cel puţin un drog o dată în viaţă

Sanatate Slider

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat sâmbătă că nici Europa nu e ferită de subiectul drogurilor, ea precizând că o statistică a Uniunii Europene arată că sunt aproape 84 de milioane de adulţi din Europa, între 15 şi 65 de ani, care au încercat cel puţin un drog o dată în viaţă, informează News.ro.

Ministrul a mai afirmat că ”drogurile de acum nu doar că sunt mult mai ieftine şi accesibile ci sunt şi mai puternice” iar în Europa şi SUA au loc aceste discuţii mai elaborate, pentru că ”riscul de supradoză devine mult mai mare” iar Agenţia UE Antidrog monitoriza nu mai puţin de 930 de noi substanţe psihoactive, dintre care 41 raportate în premieră pe piaţa europeană.

Ministrul Justiţiei a declarat într-o intervenţie la Antena 3 că tema drogurilor ţine agenda nu doar în aceste zile în România ci şi în alte zone ale Europei şi ale mapamondului.

”Am văzut un raport recent al Uniunii Europene, pe această temă a traficului de droguri şi a consumului de droguri. Să ştiţi că nici Europa nu e ferită de subiectul acesta şi mă uitam la cifre, că ne-am speriat toţi în România când am vorbit de cifre dar sunt aproape 84 de milioane de adulţi din Europa, pe acelaşi calup de vârstă, între 15 şi 65 de ani, care au încercat cel puţin un drog odată în viaţă, 29% spunea UE în statistică”, a arătat ministrul.

Alina Gorghiu a precizat că ”drogurile de acum nu doar că sunt mult mai ieftine şi accesibile ci sunt şi mai puternice” iar în Europa şi SUA au loc aceste discuţii mai elaborate, pentru că ”riscul de supradoză, fiind vorba că sunt mult mai puternice, devine mult mai mare”.

”Toate raportările UE pe tema combaterii consumului de droguri spun că reglementările la nivelul Uniunii trebuie modificate pentru noul context. Exemplul pe care îl dau cei din UE este unul foarte clar, că la nivelul anului trecut, Agenţia UE Antidrog monitoriza nu mai puţin de 930 de noi substanţe psihoactive, dintre care 41 raportate în premieră pe piaţa europeană, în proximitatea noastră. Discuţia asta nu doar în România trebuie să se facă cu privire la modificări legislative, ţinând cont de noul context ci va trebui să se facă în toată Europa”, a arătat Alina Gorghiu. 

”Concluzia este că ne vom uita foarte atent la Europa când va face reglementări privind consumul şi traficul de droguri. Sunt două modele de legislaţie la momentul acesta în care nor vorbim sunt state care au abordări foarte drastice privind combaterea consumului şi traficului de droguri, Suedia, de exemplu, este o ţară cu cea mai restrictivă politică, pe partea cealaltă, avem Olanda şi Portugalia care sunt state cu o politică mult mai lejeră. (…) Niciunul dintre modelele acestea, niciuna dintre abordări, că este cea super restrictivă sau cea super lejeră nu a dat rezultatele excepţionale pe care le imagina statul respectiv. Vorbim de măsuri care vor fi luate în acord cu specialiştii”, a mai explicat ministrul Justiţiei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *