Partidul populist al fostului premier Robert Fico, care se opune ajutării Ucrainei, obţine o victorie în alegerile legislative

Politica externa Slider

Partidul Smer-SD (populist) al fostului premier Robert Fico – care se opune ajutării Ucrainei – a obţinut o victorie în alegerile legislative de sâmbătă, în Slovacia, un stat membru al Uniunii Europene (UE) şi NATO cu 5,4 milioane de locuitori, un scrutin considerat determinant în rămânerea ţării într-o direcţie prooccidentală sau într-un viraj şi mai puternic către Rusia, relatează AFP.

Partidul fostului premier Robert Fico a obţinut 23,3% dintre voturile expirmate şi a devansat Partidul Slovacia Progresistă (PS), susţinut de 17,03% dintre alegători, după numărarea a 99,43% dintre buletinele de vot.

Rezultatul final urmează să fie anunţat duminică.

CAMPANIE AGITATĂ

Preşedinta slovacă Zuzana Caputova declara AFP săptămâna aceasta că va însărcina să formeze viitorul Guvern pe şeful partidului care învinge în alegeri, indiferent de ”preferinaţ (sa) personală” în calitate de fostă membră a SP.

Smer-SD a anunţat că va comenta rezultatul mai târziu duminică.

Robert Fico i-a evitat cu grijă pe jurnalişti în ziua alegerilor.

Smer-SD a promis în campania electorală să oprească ajutorul acrodat Ucrainei vecine.

Robert Fico a atacat – într-o campanie electorală agitată, marcată de o importantă dezinformare online care a condus la mai multe încăierări între candidaţi – atât UE, cât şi NATO, dar şi minorităţile sexuale.

El a anunţat că se opune oricărei ajutări militare suplimentare a Ucrainei, care luptă împotriva invaziei Rusiei.

COALIŢIE

Învingătorul în alegeri va avea însă nevoie de ajutorul unor partide mici pentru a forma o coaliţie majoritară în Parlamentul cu 150 de mandare.

Noul Guvern îl va înlocui pe cel de coaliţie de centru-dreapta, aflat la putere don 2020, schimbat de trei ori în trei ani şi care a furnizat un ajutor militar şi umanitar considerabil Ucrainei.

Între posibilii parteneri de coaliţie se află şapte partide care au intrat în Parlament, potrivit unor sondaje.

Este vorba despre Hlas-SD (15,43%), condus de Peter Pellegrini, un fost preşedinte al Smer-SD şi sucesorul lui Robert Fico în postul de şef al Guvernului, în 2018, Olano (9,34%, centru), Mişcarea Creştin-Democrată (KDH, 7,14%) Libertate şi Solidaritate (SaS, libéral, 5,64%) şi Partidul Naţional Slovac (SNS, 5,8%), arată rezultatele scrutinului.

Hlas-SD a apărut în 2020, în urma unei scindări a Smer, la doi ani după plecarea lui Robert Fico din postul de premier în urma asasinării jurnalistutlui de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia.

Jan Kuciak a dezvăluit existenţa unor legături între mafia italiană şi Guvernul Fico în ultimul articol, publicat postum.

Slovacia şi-a proclamat independenţa în 1993, în urma unei despărţiri paşnice de Republica Cehă, după ce Ceholsovacia s-a debarasat în 1989 de un regim comunist de 40 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *