Premierul Marcel Ciolacu, în ședința de Guvern, după îndepărtarea redactorului-șef al GSP: „Industria pariurilor concediază jurnaliști. S-a depășit orice limită„

Politica nationala Slider

Reacția premierului României, din ședința de Guvern de joi, 5 octombrie 2023, vine după ce 95 de jurnaliști ai Gazetei Sporturilor și ai Libertății au dat pe 2 octombrie publicității un apel, scrie Libertatea.

În apel, ziariștii au spus că redactorul-șef al GSP, Cătălin Țepelin, a fost demis de trustul Ringier la o lună și ca unic răspuns după ce redacțiile au solicitat în scris, la Zurich, ca oameni din managementului Ringier să înceteze orice presiune prin care au cerut ca redacțiile să trateze preferențial firmele de jocuri de noroc care dau bani de publicitate.

În solicitarea înaintată în 28 august direct la Zurich, cele două redacții au indicat către conducerea Ringier inclusiv existența unui email în care un responsabil editorial spune: ”The separation between commercial and editorial is 100% respected in our newsroom”, iar un manager și deopotrivă acționar răspunde: ”Well, I see a big problem with this. Actually, we work very close here (numele unei țări unde Ringier are afaceri) and we see better results that way”.

Ringier a comunicat, în două poziții oficiale, că apără libertatea de exprimare, că ”decizia în ceea ce îl privește pe Cătălin Țepelin este una pur managerială și operațională” și că ”nu susținem narațiunile emoționale care se îndepărtează de adevăr”.

„Adoptăm azi și ordonanța de urgență care reglementează industria pariurilor și păcănelelor, în interesul cetățenilor români. În primul rând, jocurile de noroc nu vor mai putea funcționa dacă firma nu este înregistrată în România. Vreau să terminăm odată cu situația în care companiile de pariuri fac miliarde în România, dar trimit tot profitul în afara țării, și chiar în afara Uniunii Europene”, a spus Marcel Ciolacu la ședința de Guvern, ținută joi, 5 octombrie, la Palatul Victoria.”

Apoi, creștem semnificativ taxele pentru toate licențele de jocuri de noroc și limităm drastic spațiul de publicitate pe care îl pot cumpăra firmele din această industrie. Realitatea ne arată că s-a depășit orice limită. Nu e normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere. În pandemie, au stat la masa Guvernului. Acum, amenință politicieni și concediază jurnaliști. Cred că este suficient, s-a ajuns mult prea departe”, a continuat premierul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *