CONFLICT ÎN ORIENTUL MIJLOCIU.Aripa armată a Hamas a anunţat că a lansat operaţiunea „Potopul de la Al-Aqsa” împotriva Israelului. Comandant: „Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei”

Politica externa Slider

Aripa armată a mişcării palestiniene Hamas a anunţat sâmbătă dimineaţă că a lansat „Operaţiunea Al-Aqsa Flood” împotriva Israelului, anunță Reuters citat de News.ro.

„Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei”, a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, într-o înregistrare audio difuzată de Al-Aqsa TV, canalul de televiziune al Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere în Gaza, scrie AFP.

 
Atacurile au provocat moartea a cel puţin o persoană şi au rănit alte 15.

„Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei”, a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, într-o înregistrare audio difuzată de Al-Aqsa TV, canalul de televiziune al Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere în Gaza.

În luna mai, Israelul a lansat o ofensivă împotriva Jihadului Islamic palestinian în Fâşia Gaza, declanşând un război de cinci zile între armata israeliană, Jihadul Islamic şi alte grupuri armate din teritoriu, care a costat viaţa a 34 de palestinieni şi a unei israeliene.

Peste o mie de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre Israel, majoritatea fiind interceptate de sistemul de apărare aeriană israelian Pumnul de Fier. La rândul său, Israelul şi-a intensificat atacurile aeriene asupra micului teritoriu.

Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007, a rămas departe de conflict.

Atac surpriză

Bărbaţi palestinieni înarmaţi s-au infiltrat în zone din sudul Israelului şi baraje de rachete au fost lansate sâmbătă din Fâşia Gaza, într-un atac surpriză revendicat de mişcarea islamistă Hamas, scrie Reuters.

Mohammad Deif, un comandant militar de rang înalt al Hamas, a anunţat începutul operaţiunii într-o emisiune difuzată de mass-media Hamas, făcând apel la palestinienii de pretutindeni să lupte.

„Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care pune capăt ultimei ocupaţii de pe pământ”, a spus el, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete.

O femeie israeliană a fost ucisă, potrivit serviciilor de urgenţă, în timp ce echipaje de ambulanţă au fost desfăşurate în zonele din jurul Fâşiei Gaza, iar sirenele au sunat în tot Israelul, inclusiv în Ierusalim.

Presa israeliană a relatat că bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra trecătorilor în oraşul Siderot, în sudul Israelului, iar imaginile care circulă pe reţelele de socializare par să arate confruntări pe străzile oraşului.

„Un număr de terorişti s-au infiltrat pe teritoriul israelian din Fâşia Gaza”, a declarat armata într-un comunicat, adăugând că locuitorilor din zona din jurul Fâşiei Gaza li s-a spus să rămână în casele lor.

„Forţele de Apărare israeliene vor apăra civilii israelieni, iar organizaţia teroristă Hamas va plăti un preţ greu pentru acţiunile sale”, se arată în comunicat.

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a declarat că acesta se va întâlni cu oficiali de top din domeniul securităţii în următoarele ore.

În Gaza se auzea vuietul lansărilor, iar locuitorii au raportat ciocniri armate de-a lungul gardului de separare cu Israelul, în apropiere de oraşul Khan Younis, situat în sudul ţării, şi au declarat că au văzut mişcări semnificative de luptători înarmaţi.

Serviciul de ambulanţă al Israelului a declarat că au fost trimise echipe în zonele din sudul Israelului, în apropiere de Gaza, iar locuitorii au fost avertizaţi să rămână în casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *