Israelul difuzează o înregistrare video şi una audio care ar dovedi, susţine armata israeliană, vina Jihadului Islamic în explozia de la Spitalul arab al-Ahli din oraşul Gaza

Politica externa Slider

Israelul a difuzat miercuri o înregistrare video şi una audio care ar dovedi, susţine armata israeliană, vina Hamasului în explozia de la Spitalul arab al-Ahli din oraşul Gaza.

În timp ce Israelul şi Hamasul se acuză reciproc pentru explozia care s-a soldat marţi cu cel puţin 200 de morţi în spitalul din Fâşia Gaza, armata israeliană a difuzat ceea ce susţine că este proba nevinovăţiei sale.

Tsahalul a difuzat pe X o înregistrare audio despre care spune că este o conversaţie între doi membri ai mişcării islamiste palestiniene Hamas care vorbesc despre responsabilitatea mişcării Jihadul Islamic.

”N-au existat tiruri ale armatei (israeliene) de la sol, de pe mare sau din aer care au atins spitalul”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari.

”Sistemele noastre radar au localizat rachetele trase de către teroriştii din Gaza în momentul exploziei şi analiza traiectoriei arată că rachetele au fost trase din apropiere de spital”, a adăugat el.

Platforma GéoConfirmé dă asigurări că racheta care a atins spitalul din Fâşia Gaza a fost lansată ”de grupări palestiniene”.

Platforma, gestionată de voluntari şi care lucrează cu surse deschise, dă asigurări într-o postare pe X că o ”rachetă trasă de grupări palestiniene a explodat în zbor, iar unul dintre fragmente a căzut în curtea Spitalului arab Al Ahli”.

Lipsa unor daune structurale la Spitalul Al-Alhi din oraşul Gaza dovedeşte că explozia sângeroasă nu a fost cauzată de un atac aerian israelian, precizează armata israeliană, relatează CNN.

Imagini de după explozie arată ”că nu există vreun crater şi pagube structurale la clădiri vecine”, a subliniat miercuri, într-o conferinţă de presă contraamiralul Daniel Hagari.

”Nu există cratere aici. Pereţii sunt intacţi. Asta arată că parcarea nu a fost lovită de muniţie aeriană”, a declarat el.

”Analiza imaginilor noastre aeriene confirmă că spitalul nu a fost lovit în mod direct. Singurul loc avariat este în exteriorul spitalului, în parcare, unde se pot vedea urme de incendiu”, a adăugat el.

Hagari a declarat că analiza traiectoriei efectuată de armata israeliană arată că rachete au fost trase din imediata apropiere a spitalului.

Cea mai mare parte a propulsorului (combustibilul rachetei) era vizibil, pentru că traiectoria rachetei a fost scurtă.

”La ora (locală) 18.59 (şi ora României), un val de aproximativ zece rachete a fost tras de Jihadul Islamci dintr-un cimitir situat în apropiere. Era ora 18.59 atunci când s-a anunţat o explozie la spitalul din Gaza”, a declarat el.

Jihadul Islamic a dezminţit că eşecul lansării unei rachete a provocat explozia.

CNN scrie că nu poate verifica în mod independent cauza exploziei şi nici bilanţul.

Hagari a anunţat că Tsahalul deţine ”comunicări între terorişti” care discută despre tirul eşuat de rachetă în care este menţionat spitalul.

Armata a publicat înregistrarea audio a acestei conversaţii între doi agenţi Hamas, care vorbesc despre lansarea de rachete dintr-un cimitir situat lângă spital.

”Ei spun că şrapnelul de rachetă nu este şrapnel local şi nu este ca şrapnelul israelian”, potrivit unei traduceri a conversaţiei.

Hagari a dat asigurări că este un lucru obişnuit ca rachete trase către Israel să eşueze ”şi să provoace victime”.

”Noi am numărat aproximativ 450 de rachete care au eşuat şi au căzut în (Fâşia) Gaza în acest rîzboi”, a declarat el.

În spiritul unei ”transparenţe maxime”, Tsahalul împărtăşeşte aceste probe cu alţii, inclusiv cu Statele unite, a anunţat Hagari.

Armata israeliană a difuzat anterior o înregistrare video – de aproximativ 30 de secunde – despre care afirmă că arată că explozia la spitalul din Gaza nu a avut loc în urma unui atac israelian.

Tsahalul foloseşte – într-un montaj video – imagini care surprind pagube cauzate unor maşini din parcarea spitalului de către un inendiu şi susţine că a izbucnit un incendiu la spital în urma eşecului lansării unei rachete de către gruparea Jihadul Islamic, care nu a provocat vreun crater sau avariat clădiri ca un atca aerian.

”Primul pachet de informaţii” este ”proba care susţine în mod clar că nu poate fi vorba despre o bombă israeliană”, a declarat miercuri CNN un purtător de cuvânt al armatei israeliene Jonathan Conricus.

”Nu a avut loc nicio pagubă colaterală sau semnificativă la clădirile din jur. Nu există vreun crater şi şi nimic asemănător ca în locuri în care au lovit bombe israeliene”, a subliniat el.

Armata israeliană a întârziat în publicarea acestor informaţii deoarece a avut nevoie de mai multe ore ”să investigheze şi să ajungă la capăt”.

Jihadul Islamic a dezminţit miercuri, într-un comunicat, acuzaţiile Israelului cu privire la eşecul unui tir de rachetă şi a subliniat că nu foloseşte instalaţii publice precum spitalele în scopuri militare.

Acuzaţiile Israelului sunt ”false şi lipsite de fundament”, se arată în comunicat.

În Spitalul arab al-Alhi din Gaza se aflau marţi, la momentul dramei, mii de palestinieni dislocaţi, a anunţat într-un comunicat Ministerul palestinian al Sănătăţii din Gaza, subliniind că numeroase victime se află în continuare sub dărâmături.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *