Secretar de stat în Ministerul Muncii: Impactul bugetar pe legea pensiilor, pentru 2024, e de 25 miliarde lei, dintre care 15 miliarde pentru indexarea de la 1 ianuarie şi 10 miliarde pentru cea de la 1 septembrie

Politica nationala Slider

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Marius-Ilie Stanciu a anunţat, în plenul de marţi al Senatului, că impactul bugetar pentru noua lege a pensiilor este de 25 miliarde lei pentru anul viitor, dintre care 15 miliarde lei sunt necesare pentru indexarea valorii punctului de pensie, de la 1 ianuarie 2024, iar 10 miliarde pentru recalcularea care va fi aplicată de la 1 septembrie 2024.

De asemenea, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a precizat că, din analiza pe care a văzut-o el, impactul bugetar pe anul 2025 este 33,1 miliarde lei.

Marius Stanciu – „Referitor la impact. Impactul suplimentar este de 25 miliarde lei, din care 15 miliarde necesar pentru indexarea valorii punctului de pensie cu 13,8, iar 10 miliarde pentru recalcularea care se va aplica de la 1 septembrie. Referitor la aplicaţia informatică, după ce va fi promulgată legea, va fi contractată şi această aplicaţie informatică pentru a putea face recalcularea şi punerea în aplicare a acestei legi. Până la 1 septembrie. La 1 septembrie vor primi noile taloane de pensie. În 2024, ne încadrăm în ţina de 9,4”, a afirmat Marius Stanciu, în plenul de marţi al Senatului.

În completare, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă  a spus că, „din analiza pe care eu am văzut-o, impactul bugetar pe anul 2025 este 33,1 miliarde lei”.

Senatul are la vot, în plenul de marţi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise. Liderii senatorilor USR şi AUR, Radu Mihail şi Claudiu Târziu au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, însă ambele solicitări au fost respinse de către senatori. Propunerea de lege se află în procedură de urgenţă în Parlament, iar Camera Deputaţilor este for decizional pe proiect.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *