32 de palestinieni ucişi sâmbătă de atacurile israeliene în sudul Gaza

Politica externa Slider

Atacurile aeriene israeliene asupra blocurilor de locuinţe din sudul Gazei au ucis cel puţin 32 de palestinieni sâmbătă, au spus medicii, după ce Israelul a avertizat din nou civilii să se mute, în timp ce se pregăteşte să atace Hamas în sudul enclavei, după ce a supus nordul, transmite Reuters citat de News.ro.

O astfel de mişcare ar putea obliga sute de mii de palestinieni care au fugit în sud de asaltul israelian asupra oraşului Gaza să se mute din nou, împreună cu locuitorii din Khan Younis, un oraş cu peste 400.000 de locuitori, agravând o criză umanitară groaznică.

„Le cerem oamenilor să se mute. Ştiu că nu este uşor pentru mulţi dintre ei, dar nu vrem să vedem civili prinşi în focul încrucişat”, a declarat vineri Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, pentru MSNBC.

Israelul a promis că va anihila gruparea militantă Hamas care controlează Fâşia Gaza, după atacul din 7 octombrie în Israel, în care luptătorii săi au ucis 1.200 de oameni şi au târât 240 de ostatici în enclavă, potrivit bilanţurilor israeliene.

De atunci, Israelul a bombardat o mare parte din oraşul Gaza – nucleul urban al enclavei – până la dărâmarea sa, a ordonat depopularea jumătăţii de nord a fâşiei înguste şi a strămutat aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de palestinieni din Gaza.

Mulţi dintre cei care au fugit se tem că lipsa lor de adăpost ar putea deveni permanentă.

Autorităţile sanitare din Gaza au crevizuit în creştere, vineri, numărul deceselor la peste 12.000, dintre care 5.000 copii.

Naţiunile Unite consideră aceste cifre credibile, deşi acum sunt actualizate rar din cauza dificultăţii de a colecta informaţii.

În noaptea de sâmbătă, 26 de palestinieni au fost ucişi şi 23 au fost răniţi, în urma unui atac aerian asupra a două apartamente dintr-un bloc cu mai multe etaje dintr-un cartier rezidenţial aglomerat din Khan Younis, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii.

La câţiva kilometri spre nord, şase palestinieni au fost ucişi când o casă a fost bombardată din aer în Deir Al-Balah, potrivit autorităţilor sanitare.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene, care spune că militanţii Hamas folosesc clădiri rezidenţiale şi cartierele din Gaza dens populată ca acoperire pentru posturi de operaţiuni şi armament, ceea ce mişcarea islamistă neagă.

Israelulul a aruncat pliante peste Khan Younis, prin care le-a spus locuitorilor să se evacueze către adăposturi, sugerând că operaţiunile militare acolo sunt iminente.

Regev a spus că trupele israeliene vor trebui să avanseze în oraş pentru a elimina luptătorii Hamas din tunelurile şi buncărele subterane, dar că nu există o astfel de ”infrastructură enormă” în zonele mai puţin construite din vest, mai aproape de coasta mediteraneană.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *