Cătălin Cherecheş, condamnat la 5 ani de închisoare, a ieşit din ţară vineri dimineaţă prin punctul de frontieră Petea, sub identitatea unei rude

Politica nationala Slider

Primarul municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv vineri la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire, a ieşit din ţară vineri la ora 7.49, înainte de pronunţarea sentinţei, prin punctul de frontieră Petea, sub identitatea unei rude, a anunţat sâmbătă chestor de poliţie Victor Ştefan Ivascu, şeful Poliţiei de Frontieră, INFORMEAZA News.ro.

Un poliţist de frontieră este cercetat, iar în cazul lui Cherecheş a fost sesizată unitatea de parchet competentă pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi fals privind identitatea.

 
Acesta a fost dat în urmărire naţională la ora 10:21. Ulterior, la ora 18:00 a fost dat în urmărire internaţională, mandat validat în sistemul de informaţii Schengen la ora 18:50, fiind emis un mandat european de arestare. Având în vedere informaţiile potrivit cărora Cherecheş Cătălin ar fi ieşit din ţară, am dispus în timp operativ constituirea unei echipe de verificare constituită din şefi ai structurilor din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei, direct responsabili de situaţie. (…) În mod concret, au fost valorificate informaţiile furnizate de IGPR prin intermediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş, sens în care au fost efectuate verificări în punctele de trecere a frontierei situate la graniţa cu Ungaria privind traficul autovehiculelor şi al persoanelor pentru a identifica posibile mijloace de transport în care bărbatul căutat ar fi putu ieşi din ţară. (…) Dina analiza tuturor datelor obţinute s-au stabilit următoarele aspecte: Cherecheş Cătălin a ieşit din ţară prin frontiera cu Ungaria, prin punctul de trecere Petea, la ora 7:49, folosind o altă identitate aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin”, a anunţat şeful Poliţiei de Frontieră, chestorul Victor Ştefan Ivaşcu. 
Conform datelor obţinute, Cherecheş se afla pe locul din dreapta şoferului, într-un autovehicul cu regim de taxi, atât şoferul cât şi pasagerul au prezentat cărţi de identitate româneşti, iar cartea de identitate prezentată de Cherecheş aparţinea unei rude care nu locuieşte în România. 
 
Cartea prezentată de Cherecheş a fost implementată în baza de date de către poliţistul român de frontieră, acesta a dat mai departe cartea de identitate poliţistului maghiar de frontieră care a procedat la fel, după care a permis intrarea maşinii pe teritoriul maghiar.

Oficialul Poliţiei de frontieră a precizat că „nu au putut fi preluate imagini concludente de pe camerele perimetrale ale punctului de trecere Petea, întrucât acestea nu surprins imagini cu controlul efectuat la tonetă, pe teritoriul maghiar şi nu s-au putu distinge în mod clar şi neechivoc persoanele din interior”.

 
Şeful Poliţiei de Frontieră a spus că poliţistul de frontieră care a verificat actul de identitate al lui Cherecheş nu îşi explică cum nu şi-a dat seama, în pofida asemănării dintre Cherecheş şi ruda al cărei act de identitate acesta l-a prezentat. 
„La nivelul ITPF Sighetu Marmaţiei a fost dispusă declanşarea cercetării prealabile faţă de agentul de poliţie de frontieră în vedea stabilirii existenţei unei abateri disciplinare. (…) Precizez că am dispus efectuarea de instructaje şi verificări la nivelul întregii ţări în toate punctele de trecere a frontierei pentru a ne asigura că astfel de situaţii să nu se mai repete. (…) Vă mărturisesc că am văzut, nu documentele, dar am văzut pozele, există o asemănare, exact cum am precizat, însă  nu scuză, trebuia să fie identificat şi colegul care era la acea tonetă în postul de control trebuia să realizeze această neconcordanţă între documentul prezentat la control şi persoana aflată în vehicul. Nu au acelaşi nume de familie. (…) Documentul prezentat la control a fost unul real, nu unul falsificat. Acel document, este verificat prin aparatura pe care o are dacă ar fi fost falsificat, aparatura ar fi arătata cest lucru. Vă mărturisesc cu cea mai mare sinceritate faptul că însuşi poliţistul de frontieră nu îşi închipuie cum s-a putut întâmpla, de fapt, la momentul acesta crede că nu s-a putut să se întâmple aşa ceva având în vedere că este o persoană notorie, intens mediatizată în ultima perioadă, dumnealui spune că s-ar fi recunoscut, dar sunt aspecte pe care noi le vom trata cu maximă serozitate în cercetarea disciplinară pe care o avem. (…) 
Acesta a menţionat că poliţistul care a făcut controlul are o experienţă „foarte bună,  21 de ani de experienţă, din informaţiile pe care le am de la colegul meu de la Sighet cu multe depistări, cu multe realizări, fără astfel de incidente până acum”.

„Ipoteza” prezentată sâmbătă de oficiali ai Poliţiei Române arată că fostul primar Cătălin Cereches a ieşit la ora 7:49 prin punctul de trecere a frontierei de la Petea folosind identitatea unei rude. El a ieşit într-un taxi, fostul primar fiind pasagerul şi prezentând o carte de identitate a unei rude care locuieşte într-un stat din Europa. 

Conform oficialilor Poliţiei, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea în autovehiculului în Ungaria. 

A fost declanşată cercetarea faţă de agentul de poliţie de fontieră care a verificat documentele lui Cherecheş fără a sesiza că aceasta are documente false.

Responsabilii Poliţiei de Frontieră au declarat că edilul a ieşit cu un taxi şi că se afla pe locul din dreapta şoferului. De asemenea, au precizat că documentul prezentat la control a fost unul real, nu falsificat şi că asemănarea dintre Cherecheş şi cel al cărui document l-a utilizat este foarte mare.

Reprezentanţii Poliţiei precizează că există o asemănare fizică între Chereches şi persoana a cărei carte de identitate a prezentat-o, însă această asemănare „nu scuză” faptul că poliţistul nu a observat că nu este persoana din cartea de identitate prezentată.

”Are o experienţă foarte bună, 21 de ani de experienţă, cu multe depistări şi multe realizări.”, a spus reprezentantul Poliţiei de Frontieră despre poliţistul care a făcut controlul la ieşire din ţară în cazul fostului edil.

Acesta a precizat că imaginile captate în punctul de trecere a frontierei nu permit stabilirea „în mod clar şi neechivoc” a identităţii persoanelor care trec frontiera. 

„Dacă poliţistul de frontieră ar fi avut dubii privind identitatea, aşa cum credem că ar fi trebuit, era trecut în linia a doua de control şi acolo era stabilită identitatea. Desigur că în fiecare punct de trecere a frontierei există linia a doua de control şi sunt aceste mijloace la dispoziţie. (…) Problema este că persoana căutată nu a venit sub numele Cherecheş Cătălin, a venit cu un alt document şi în acel document era numele unei persoane asupra căreia nu exista niciun consemn”, a spus Ivaşcu.

A fost sesizată unitatea de parchet competentă pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi fals privind identitatea.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat defintiv la 5 ani cu executare de Curtea de Apel Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *