Adrian Papahagi de 1 Decembrie: ”E aberant să-ți urăști propria identitate. Ea e un dat nu un construct fluid”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider
Intelectualul conservator, filolog la bază, fost membru PMP, clujeanul Adrian Papahagi, este de părere că cel mai nbun lucru e să ne asumăm identitatea
 
”E aberant să nu fii patriot, așa cum e aberant să te urăști pe tine însuți, să îți urăști propria identitate.
Orice-ar spune ideologii indistincției, identitatea este în primul rând un dat, nu un construct fluid, o narațiune sau o ficțiune.
Cred deci în firescul patriotismului, pe care îl concep inclusiv, dar sunt mefient față de ideologia naționalistă, pe care o percep ca exclusivă.
Să mă explic: consider că patriotismul se declină concentric. Există un patriotism local (întrebați clujeanul care merge la București), regional (întrebați moldoveanul care trece în Ardeal), național și, cred eu, european și occidental.
Ele nu sunt incompatibile, ci subsidiare. Nu înseamnă că dacă iubești Clujul ești un rău român, sau dacă îți iubești țara ești antieuropean. Dimpotrivă! Cum poți fi un bun român dacă nu te simți atașat de niciun loc din patria ta? Cum poți fi un bun european fără o identitate națională europeană?
În 1 decembrie ne celebrăm statalitatea, dar patriotismul ni-l exersăm în fiecare zi în care ne pasă de țara noastră, de civilizația noastră, de orașul în care trăim și de natura care ne înconjoară, de statul de drept și de exaltantul dar al libertății.”
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *