Pfizer a dat în judecată România! Reacția Guvernului

Sanatate Slider

Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021, precizează, într-un răspuns transmis News.ro, Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila afirmă că notificarea Pfizer de chemare în faţa instanţei la Bruxelles pentru vaccinurile anti-COVID a fost primită prin poştă şi că e o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul altor două state UE, Polonia şi Ungaria. Ministrul a declarat că au fost contractate cantităţi enorme de vaccin anti-COVID pe care România nu le folosea, situaţie care nu putea fi acceptată şi care nu era nici morală, în acest context precizând că România ar mai fi trebuit să comande şi să primească 28 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer. Conform lui Rafila, Guvernul va căuta o firmă de avocatură şi România va încercă să se coordoneze cu Polonia din punct de vedere al argumentelor faţă de acest contract, în acest sens, având deja loc o întâlnire cu ambasadorul Poloniei.

Prezentăm integral răspunsul companiei pentru News.ro
 
”În urma unei încălcări prelungite a angajamentelor contractuale şi a unei perioade de discuţii purtate cu bună-credinţă între părţi, Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României. 
Pfizer şi BioNTech urmăresc să determine România să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvernul României, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021. 
Pfizer şi BioNTech consideră că este important ca toate părţile să îşi respecte obligaţiile contractuale în temeiul acordului care a facilitat răspunsul european de succes la pandemie. 
Pfizer şi BioNTech continuă să sprijine acest răspuns şi îşi menţin angajamentul de a furniza vaccinuri pentru COVID-19 în conformitate cu acordurile lor contractuale şi în interesul sănătăţii publice”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma, în 6 decembrie, în legătură cu vaccinurile anti-Covid, că obligaţiile contractuale asumate de România în prima jumătate anului 2021 produc în continuare efecte şi speră că se va ajunge la o soluţie negociată cu producătorii acestora. El a adăugat că nu are rost să comandăm vaccinuri care nu vor fi folosite.În octombrie 2023, el declara că sunt şanse să se ajungă la o înţelegere cu unul dintre producătorii de vaccinuri anti-COVID, pentru a se încheia amiabil contractul, dar pentru contractul cu Pfizer încă se caută soluţii, pentru că ”ar trebui să mai luăm 27 de milioane de doze”.

Achiziţia de vaccinuri din pandemia face obiectul unei anchete DNA, fostul premier Florin Cîţu, foştii miniştrii ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă şi fostui secretar de stat în MS Andrei Baciu fiind urmăriţi penal pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, 

Pfizer, care a dezvoltat vaccinul anti-COVID împreună cu compania germană BioNTech, a acţionat Polonia în instanţă după negocieri care au durat un an şi care nu au dus la nicio înţelegere, a relatat în noiembrie anul trecut agenţia poloneză de ştiri PAP.
Este vorba despre recuperarea sumei de 1,4 miliarde de euro (6 miliarde de zloţi polonezi).
 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului:  Amendamentul la care face referire Pfizer nu a fost semnat de către MS şi nu s-a putut face vreo plată pentru dozele de vaccin, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin afirmă, joi, cu privire la procedurile Pfizer împotriva României pentru achiziţiile de vaccinuri anti-COVID, că amendamentul la care face referire Pfizer nu a fost semnat de Ministerul Sănătăţii. „În consecinţă, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român şi, de asemenea, cred că într-o situaţie similară se află şi alte ţări, central şi est-europene”, a mai precizat el.

„Da, este o speţă care nu a făcut astăzi obiectul şedinţei de Guvern, dar m-am documentat un pic pe această temă. Din câte ştiu, a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică, cred că în ultimele zile din decembrie anul trecut. Există… dacă, din nou citez din memorie, undeva în a treia parte, în ultima parte a lunii februarie, un prim termen. România va fi, evident, reprezentată la acest proces, dar este vorba despre faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de către Ministerul Sănătăţii şi, în consecinţă, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român şi, de asemenea, cred că într-o situaţie similară se află şi alte ţări, central şi est-europene”, a afirmat Mihai Constantin, întrebat ce va face Executivului, în condiţiile în care România a fost dată în judecată de către Pfizer, pentru că nu a achiziţionat cele 28 de milioane de doze de vaccinuri pe care tot ţara noastră le-a comandat şi Pfizer ne cere să achităm cel puţin jumătate din sumă.

El a mai precizat că „Polonia şi Ungaria cred că sunt în acelaşi caz cu noi, referitor la aceeaşi companie farmaceutică”.

„Este aşadar un proces în desfăşurare şi o să-l urmărim”, a completat Constantin.

Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021, precizează, într-un răspuns transmis News.ro, Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer.

Rafila: Am primit prin poştă notificarea Pfizer de chemare în faţa instanţei la Bruxelles. E o situaţie care nu este neaşteptată / Au fost contractate cantităţi enorme de vaccin anti-COVID pe care nu le foloseam, situaţie pe care nu puteam să o acceptăm

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila afirmă că notificarea Pfizer de chemare în faţa instanţei la Bruxelles pentru vaccinurile anti-COVID a fost primită prin poştă şi că e o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul altor două state UE, Polonia şi Ungaria. Ministrul a declarat că au fost contractate cantităţi enorme de vaccin anti-COVID pe care România nu le folosea, situaţie care nu putea fi acceptată şi care nu era nici morală, în acest context precizând că România ar mai fi trebuit să comande şi să primească 28 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer. Conform lui Rafila, Guvernul va căuta o firmă de avocatură şi România va încercă să se coordoneze cu Polonia din punct de vedere al argumentelor faţă de acest contract, în acest sens, având deja loc o întâlnire cu ambasadorul Poloniei. ”Nu puteam să comandăm restul de 28 de milioane de doze de vaccin care mai rămăseseră de livrat în cadrul acestui contract, în condiţiile în care în România interesul pentru vaccinare practic nu există”, a explicat ministrul.

 
Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021, precizează, într-un răspuns transmis News.ro, Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer.
 
”Este situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că Pfizer făcut acelaşi lucru şi cu alte două state membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia şi Ungaria. venit acum rândul României care nu acceptat, nu am avut cum să acceptăm să semnăm un amendament propus de către compania Pfizer, care presupunea plata unor compensaţii financiare în cazul în care renunţam la contractul…, la vaccin. Nu există niciun fel de bază pe legală pentru aceste compensaţii financiare şi, în mod evident, noi nu puteam să comandăm restul de 28 de milioane de doze de vaccin care mai rămăseseră de livrat în cadrul acestui contract, în condiţiile în care în România interesul pentru vaccinare practic nu există îacest moment. Noi avem la dispoziţia populaţiei, pentru cei care doresc să se vaccineze, ultima formulă vaccinului livrat de către Moderna. Moderna livrat la sfârşitul anului trecut 1,3 milioane de doze de vaccin în contul unei sume plătită tot în 2021 ca avans de guvernul de la acea vreme şi trebuiau să-l facă livrare. Au făcut-o, vaccinul era deja plătit de mai bine de ani, iar cei de la Pfizer, am încercat să discutăm cu ei, aavut nenumărate întâlniri online atât cu ei, cât şi cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, n-am ajuns la un acord şi am primit prin poştă notificareacestei chemări în faţa instanţei la Bruxelles”, a declarat ministrul Rafila.
El a explicat că va fi căutată o firmă de avocatură şi că România va încercă să se coordoneze cu Polonia din punct de vedere al argumentelor faţă de acest contract.

 
”În ceea ce priveşte acest contract comercial, să încercăm la nivelul guvernului să găsim firmă de avocatură care să ne reprezinte şi dacă să putem – aavut deja întâlnire cu ambasadorul Poloniei –  să încercăm să ne coordonăm şi din punct de vedere al argumentelor care stau în faţa acestui contract care nu fost, n-a putut să fie onorat, pentru că acele cantităţi contractate pentru anul 2022-2023, enorme, din punctul meu de vedere, aproape 39 de milioane de doze de vaccin pentru ani, ani care urmau perioadei respective, n-ar fi fost folosite şi oricum le primeam, le plăteam şi nu le foloseam. Deci era situaţie pe care nu puteam să acceptăm, nici din punct de vedere moral ncred că era în regulă Aşa avem şansă, trebuie să ne apărăm faţa unei curţi de la Bruxelles şi cred că lucrul ăsta trebuie să-l facem, la fel ca şi celelalte două state la care făceam referire, Polonia şi Ungaria”, a precizat ministrul Sănătăţii.
El a subliniat că 28 de milioane de doze ar însemna ceea ce ar mai fi trebuit România  primească, din partea Pfizer.
Vă daţi seama, nici nu exista spaţiu de depozitare pentru cantitate aşa de mare de vaccinuri. Ce să mai discutăm despre utilizare? Era imposibil să utilizezi această cantitate. Noi am explorat şi pentru vaccinurile care între timp au expirat ca posibilităţi de vânzare sau de donare, nu am mai reuşit. După cum ştiţi, eu, la începutul mandatului, am vândut cantitate importantă, circa 7,5 milioane de doze de vaccin către alte ţări, către Germania, în primul rând şi ulterior, pe măsură ce eficacitatevaccinului fost evident că scăzut, lumea a devenit mai puţin interesantă şi în momentul de faţă sunt puţini cei care se vaccinează în România”, afirmă Alexandru Rafila.
El a explicat şi mecanismul Comisiei Europene prin care s-au semnat contractele pentru vaccinul anti-COVID.
 
”Exista un contract cadru şi periodic, Comisia Europeană oferea fiecărui stat membru cotă-parte din tranşele de producţie. În termen de zile trebuia să spui ”Da, vreau să iau acea tranşă” sau ”Nu, vreau să iau acea tranşă”.. Cred că unde fost un pic de grabă sau poate mai multă grabă – nu ştiu, nu vreau să fac niciun fel de comentariu, situaţia atunci era poate diferită – a fost când s-au cumpărat pentru ani în avans aproape 39 de milioane de doze de vaccin, pentru că acea cantitate era enormă, asigura producţia pentru Pfizer, dar cantitatea în mod evident nu putea fi absorbită. Dacă te uitai şi la cifrele legate de rata de vaccinare în ţara noastră în acea perioadă,

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *