26.000.000 de lei investiți în 2023 în infrastructura de apă și canal a județului

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

26.000.000 de lei investiți în 2023 în infrastructura de apă și canal a județului de către Consiliul Județean și de Compania de Apă ”Someș”.  43,2 km de noi rețele de apă și canalizare au fost realizate în acest fel, în plus față de investițiile finanțate din fonduri europene

 Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă „Someș”, societate în cadrul căreia forul administrativ județean este acționar majoritar, au investit în cursul anului 2023 în plus față de fondurile europene atrase, pentru extinderea și înlocuirea rețelelor de alimentare cu apă și colectare-epurare a apelor uzate.

Investițiile ce au totalizat o serie de rețele noi sau înlocuite de apă și canalizare au fost finanțate din fondul „Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare – I.I.D.” al Companiei de Apă „Someș”, constituit din redevența și impozitul pe profit virate Consiliului Județean Cluj și returnate de forul administrativ județean Companiei pentru derularea de noi investiții. Banii au fost alocați pentru finanțarea acelor proiecte edilitare locale ce nu au fost cuprinse în programele majore de investiții finanțate din fonduri europene.

Am ales să folosim acești bani pentru a completa investițiile edilitare în valoare de circa 680 de milioane de euro cofinanțate de Uniunea Europeană în ultimii 30 de ani. Suntem foarte mulțumiți că, doar în cursul anului trecut, am reușit să extindem și să optimizăm din acești bani rețelele de apă și canalizare din 10 localități, inclusiv de pe patru străzi din municipiul Cluj-Napoca”, a declarat Președintele CJ Cluj, Alin Tișe.    

Astfel, în cursul anului 2023 au fost finalizate, recepționate ori a fost demarată procedura de recepție pentru 10 contracte de lucrări ce au vizat înființări, extinderi și modernizări ale sistemelor de apă pe o lungime de 27,14 km, respectiv ale sistemelor de canalizare pe o lungime de 16,079 km. De asemenea, au mai fost construite 13 stații de pompare a apei potabile și uzate, respectiv peste 740 de branșamente și racorduri la imobile.

Reamintim faptul că, din aceleași fonduri, în anul precedent au fost demarate lucrările în cadrul a trei noi contracte dintre care cel mai important este cel care privește extinderea alimentării cu apă în zona de munte a județului Cluj, în comunele Călățele, Mănăstireni, Râșca și Beliș. Valoarea proiectului de care vor beneficia circa 9.300 de locuitori este de 23.162.000 de lei. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *