Oprea: FMI vine într-o vizită pe care o face în fiecare an, normală

Politica nationala Slider

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului Ştefan-Radu Oprea a explicat referitor la venirea delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România că este vizita obişnuită anuală a FMI, după care aceştia vor întocmi un raport cu situaţia privind economia românească, informează News.ro.

Chestionat dacă acest raport al FMI ar putea afecta ratingul de ţară, ministrul PSD a explicat că schemele de ajutor de stat pe care le gestionează mai multe ministere din Guvernul României au ca scop reducerea deficitului balanţei comerciale, reducerii deficitelor gemene, ceea ce înseamnă un rating mai bun de ţară.

 
„FMI vine într-o vizită pe care o face în fiecare an, normală. Vor întocmi un raport asupra situaţiei României, cu lucrurile bune, cu lucrurile mai puţin bune care se întâmplă în economia românească”, a declarat Ştefan-Radu Oprea, luni la Antena 3 CNN, întrebat despre vizita delegaţiei FMI în România.

Chestionat cât de mult poate afecta acesta raport al FMI ratingul de ţară, ministrul Economiei a răspuns: „Eu cred că faptul că gestionăm aceste scheme de ajutor de stat şi nu este vorba doar de cele pe care le are astăzi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, ci şi celelalte”.

„Vă pot exemplu InvestAlim, cel pe care îl gestionează Ministerul Agriculturii, toate au ca scop reducerea deficitului balanţei comerciale, reducerii deficitelor gemene, înseamnă un rating mai bun de ţară, până la urmă, pentru că dacă indicatorii macroeconomici vor arăta mai bine, cu certitudine lucrul acesta se întâmplă. Ce înseamnă un rating mai bun de ţară? Înseamnă dobânzi mai mici pe care le plătim, înseamnă că economia românească va putea să se împrumute cu dobânzi mai mici şi înseamnă costuri mai mici pentru toţi românii”, a completat Oprea.

Întrebat despre variantele FMI vehiculate în spaţiul publice şi anume faptul că ar putea propune ca banii din recalcularea pensiilor să fie daţi în mai multe tranşe, un impozit progresiv pe salarii, fiind o posibilitatea şi impozitări diferite, 15% impozit pe toate salariile e o variantă şi altă variantă cu 10% impozit pentru cei cu salariul până în 6.000 lei net, etc., ministrul PSD a replicat că: „Cel mai important mesaj, din punctul meu de vedere, pe care îl transmit de fiecare dată mediului de afaceri este acela că anul acesta nu vor creşte taxele şi impozitele, pentru că avem nevoie de predictibilitate”.

Chestionat mai departe dacă anul viitor ar putea creşte taxele şi impozitele, Oprea a spus că „este un jalon în PNRR care prevede reforma fiscală, dar este un subiect care necesită un dialog intens cu mediul de afaceri. Trebuie să găsim întotdeauna echilibrul”. 

MInistrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a declarat că venirea FMI în România este o chestiune de rutină, pe analiza indicatorilor macroeconomici. Ea a anunţat că vor avea la Ministerul Muncii o întâlnire cu delegaţia FMI marţi dimineaţa, la ora 9.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *