După o tură de 3 ore în Făget civicii cer înființarea unui tunel subteran pentru a salva pădurea

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Așa cum Clujul Politic a informat sâmbătă, activiștii de mediu dar și cetățeni cu spirit civic au organizat o tură de 3 ore prin pădurea Făget pentru a atrage atenția asupra consecințelor construirii centurii ocolitoare care va rade 40 de hectare de pădure.

Cei prezenți la marș solicită modificarea traseului centurii ocolitoare și construirea unui tunel subteran pentru a salva pădurea.

Mai multe informații pe TVR Info

”Am participat alături de zeci de clujeni la turul ghidat prin Pădurea Mănăşturului, pe traseul viitoarei Centuri Metropolitane.
Am vrut să fiu alături de oamenii din societatea civilă interesați de realitatea fizică a acestei centuri, pe care marea majoritate a clujenilor o cunosc numai de pe planşe.
Am străbătut peste 4 km pe jos, prin pădure, pe lângă arborii marcați cu albastru de sacrificiu şi am ascultat opiniile, îngrijorările şi propunerile participanților.
Avem nevoie de o centură metropolitană, care să fluidizeze accesul rutier dintr-o parte în alta a oraşului şi să preia traficul de tranzit!
Toate metropolele lumii civilizate au centuri ocolitoare, şi între timp multe oraşe din România se bucurá de o asemenea facilitate rutieră.
Această centură, care se naşte atât de greu în Cluj, lasă deocamdată fără răspuns multe întrebări.
– Este soluția găsită pentru traseu într-adevăr cea mai bună? Şi anume cea mai bună pentru oameni.
Un drum de ocolire e un mare beneficiu, ştim. Dar ce sacrificii admitem pentru asta? Defrişăm singura pădure a unui cartier cât un oraş de peste 100.000 de locuitori? Calitatea vieții se măsoară în 2024 şi în spațiu verde, aer respirabil şi linişte. Centura trece foarte aproape de zone rezidențiale care azi încă se bucură de pădure, aer curat şi linişte.
-Propunerile de îmbunătățire a proiectului, care să țină cont de „neajunsurile colaterale” sunt respinse cu argumentul costurilor. Asta în condițiile în care nu avem în istoria recentă a infrastructurii clujene aproape nici un proiect, care să nu fi depăşit masiv costurile estimate, dar nu pentru a-l face mai bun, ci pentru a acoperi întârzieri şi deficite de management, cu alte cuvinte mulți bani în plus, dați degeaba, pierduți”, a scris consilierul județean USR, Adela Dehenes oe facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *